Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κύμα αντιδράσεων για την ΠΝΠ που «στραγγαλίζει» το ΚΕΘΕΑ
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» του Κέντρου
  • Ανακοινώσεις αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση καταργώντας το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.

Μπροστά στη σημερινή ΓΣ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν "αντιναρκωτικής" πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (...)

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν στη μετατροπή των "στεγνών" προγραμμάτων σε μια περιθωριακή επιλογή για τους εξαρτημένους, μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα που ευνοεί τη συντήρηση στη χρήση, περιορίζεται στη μείωση της βλάβης, χτίζει χώρους εποπτευόμενης χρήσης και καλλιεργεί χασίς. Ο δρόμος, ασφαλώς, του ιδιωτικού τομέα είναι ήδη ορθάνοιχτος (...)

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, την ποιότητα της δουλειάς μας, που παρά τις δυσκολίες και την υποβάθμιση που έχει δεχτεί, ακόμα μας δίνει την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια ότι πολλοί άνθρωποι με τη δική μας βοήθεια αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και ξαναγυρίζουν στην κοινωνία.

Είναι σημαντικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια μάς άφησαν εκτεθειμένους σε κινδύνους και υπερβολικό φόρτο εργασίας με την υποστελέχωση, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που προωθούνται, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Με την ομηρία των εκπαιδευτικών μερικής απασχόλησης, το σταδιακό ξήλωμα όλων των δικαιωμάτων μας, ενώ ευθύνη υπάρχει και από τις εκάστοτε διοικήσεις ότι βρισκόμαστε στον αέρα, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2016».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» καλεί τους εργαζόμενους και τους συλλόγους οικογενειών στο ΚΕΘΕΑ, εργατικά σωματεία και συλλογικούς φορείς να συμπορευτούν στον αγώνα για:

  • Κατάργηση της ΠΝΠ ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ. «Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινηματικές πρωτοβουλίες που θα καλέσουμε στη ΓΣ με στάσεις εργασίας, κλιμάκωση με προκήρυξη απεργίας».
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, να μη συγχωνευτεί, κλείσει καμία μονάδα.
  • Να ενισχυθεί η δράση του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ο «Διάπλους» στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ

Για την ΠΝΠ, η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝ Κέρκυρας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας, Ηλίας Μιχαλαρέας, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων:

«Βάλλεται άμεσα τόσο η δομή και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όσο και οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του και των κλινικών του μεθόδων και εφαρμογών. Αυτή η απόφαση επηρεάζει την φιλοσοφία όλων των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων, καθώς και την αντίληψη της εξάρτησης ως ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο (...) Η απεξάρτηση είναι ταυτόσημη με την ανάδειξη ενός δρώντος πολιτικού υποκειμένου που θα έχει ανεξάρτητη φωνή και άποψη. Το θεραπευτικό έργο είναι ανεξάρτητο από τις πολιτικές απόψεις των λειτουργών θεραπευτών και το θεραπευτικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει αυτήν την πραγματικότητα.

Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Μακροπρόθεσμα, θα επηρεάσει ουσιαστικά την παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας (...) Η κατάργηση της αυτοδιοίκησης και της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ υπονομεύει τις προσπάθειες να πεισθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι ότι τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο υπόθεση των ειδικών, αλλά μας αφορούν όλους. Υπονομεύεται έτσι η αρχή της ισοτιμίας, του διαλόγου, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς».

Αλλοι φορείς και σωματεία

Το ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Ζήσαμε τον εφιάλτη των ναρκωτικών μέσα στο σπίτι μας, όχι όμως από επιλογή. Μας χτύπησε μια μέρα την πόρτα (...) Ζητήσαμε βοήθεια στο αδιέξοδο που βρεθήκαμε. Και φτάσαμε πρώτη φορά στα σκαλιά του ΚΕΘΕΑ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ". Είμαστε εδώ για να πούμε τι σημαίνει για εμάς το ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ μάς έμαθε για πρώτη φορά τι θα πει ελπίδα».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας εκφράζει τη διαφωνίας της στην ΠΝΠ της κυβέρνησης, υπογραμμίζει τη διατυπωμένη και εκφρασμένη μέσα από τη δράση της θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και καλεί τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν μια αντιναρκωτική πολιτική με προμετωπίδα την πρόληψη, τα «στεγνά» προγράμματα, την κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής καταγγέλλει την απαράδεκτη ΠΝΠ ως μία ακόμα εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», επισημαίνοντας ότι «είναι απόρροια των κυβερνητικών πολιτικών έως σήμερα που σταθερά και μεθοδικά υποβαθμίζουν τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και τις δομές πρόληψης αφήνοντάς τα υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική "μείωσης της βλάβης" της ΕΕ που εκτιμά την ανθρώπινη ζωή με κριτήρια κόστους - οφέλους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ