Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση της χωματερής

Αποκλεισμός της Λεωφ. ΝΑΤΟ την Τετάρτη 9 Οκτώβρη

Σε αποκλεισμό της Λεωφ. ΝΑΤΟ (στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής) προχωρούν την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., Σωματεία και Φορείς της Δυτικής Αττικής, ενάντια στο «νέο έγκλημα που ετοιμάζουν στη Φυλή και συνολικά στη Δυτική Αττική η κυβέρνηση της ΝΔ, παλιά και νέα περιφερειακή αρχή, καθώς και η δημοτική αρχή της Φυλής που εκλέχτηκε με την από κοινού στήριξη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», την επέκταση δηλαδή του ΧΥΤΑ της περιοχής.

Παράλληλα, καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό το λαό και τη νεολαία της περιοχής, καθώς, όπως επισημαίνουν, «είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας» και υπογραμμίζουν πως θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και τις κινητοποιήσεις τους.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι μαθητές από τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια των Ανω Λιοσίων, που τη βδομάδα που μας πέρασε προχώρησαν σε καταλήψεις, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία της πόλης να μη λειτουργούν. Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορείες στους δρόμους των Α. Λιοσίων και συγκεντρώσεις στο δημαρχείο Φυλής, απαιτώντας το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αττικής, που προέκυψε από σύσκεψη τον προηγούμενο μήνα, σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι ο σχεδιασμός για νέα χωματερή, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον Οικισμό «Γεννηματά 2», φέρει τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: «Η περιφερειακή αρχή της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, σε απόλυτη συνεννόηση και σε συμφωνία με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε στον ΕΔΣΝΑ την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη συνεδρίαση την πραγματοποίησαν στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο (1η Αυγούστου), για να μην έρθουν αντιμέτωποι με το λαό της Δυτικής Αττικής. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Φυλής (Παππούς και Μπουραΐμης αντίστοιχα), που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την κατασκευή νέας μεγάλης χωματερής, δίπλα ακριβώς στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό Γεννηματά 2 των Ανω Λιοσίων.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ήδη δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και, σύμφωνα με τον οποίο, η νέα χωματερή σχεδιάζεται να φιλοξενήσει ακόμα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια και με δυνατότητα νέας παράτασης!».

Πούλμαν για την κινητοποίηση της 9ης Οκτώβρη θα αναχωρήσουν από: Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.45 μ.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Κόκκινο Μύλο, στις 5.45 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία. Μενίδι, στις 6 μ.μ. από πλατεία Καράβου. Ανω Λιόσια, στις 6 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Ελευσίνα, στις 5.45 μ.μ. από Δημοτικό Πάρκινγκ. Ασπρόπυργο, στις 6 μ.μ. από πλατεία 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Σε Πετρούπολη και Καματερό

Σημειώνεται ότι συσκέψεις και κινητοποιήσεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς έχουν πραγματοποιηθεί και σε Πετρούπολη και Καματερό. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές πικετοφορίες, ενώ την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. σωματεία και φορείς των Αγ. Αναργύρων - Καματερού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης που συνεδριάζει με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η περιφερειακή αρχή, παρά το γεγονός ότι ήδη «τρέχει» ο παραπάνω διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να φέρει προς συζήτηση το θέμα στο Συμβούλιο, όπως έχει ζητήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε πρόσφατη μάλιστα ημερίδα, ο Γ. Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ, «δεσμεύτηκε» για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων, για «ενεργειακή αξιοποίησή» τους, κάτι που σημαίνει καύση αποβλήτων παραχθέντων σε Μονάδες Επεξεργασίας και επ' αόριστον λειτουργία της Χωματερής στη Φυλή.

Στο πρόγραμμα δράσης των σωματείων περιλαμβάνονται επίσης κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητηθεί το θέμα και μεγάλη συγκέντρωση μέσα στον Οκτώβρη.

Οι διεκδικήσεις των μαζικών φορέων:

-- Ούτε σκέψη για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

-- Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ» και Σταμέλου που βρίσκονται στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

-- Ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες! Με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό, διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ