Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ - ΜΑΝΤΟΥΔΙ
Οι επιπτώσεις από τον κυκλώνα «σαρώνουν» κατοίκους και αγρότες

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή, ένα χρόνο μετά την καταστροφή

Στις 29 και 30 Σεπτέμβρη του 2018, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» χτύπησε το Μαντούδι και τα γύρω χωριά. Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε οδικό δίκτυο, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες. Πλημμύρισαν το Μαντούδι και το Προκόπι, ενώ ο μεταξύ τους δρόμος έπαθε ζημιές με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής γέμισε νερά, όπως σπίτια και καταστήματα. Η πραμάτεια των πλανόδιων εμπόρων «εξαφανίστηκε». Ο ποταμός Κηρέας, οι παραπόταμοί του, δεκάδες ρέματα ξεχείλισαν σκεπάζοντας τα πάντα. Ο Νηλέας πλημμύρισε την πεδιάδα σε Μετόχι, Φαράκλα, Ζωοδόχο Πηγή, Σπαθάρι, Κήρυνθο και την Κρύα Βρύση (όπου ενώνονται τα δυο ποτάμια). Χαρακτηριστικό είναι πως έργα εκβάθυνσης των ποταμών και άλλα αντιπλημμυρικά έχουν να γίνουν στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια.

Για τα προβλήματα αυτά, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ έχει καλέσει το λαό της Βορειοκεντρικής Εύβοιας να συνεχίσει την αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυσή τους. Παράλληλα, την περασμένη Δευτέρα σε συνεδρίαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συζητήθηκε σχετική Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε όσες αποζημιώσεις εγκρίθηκαν για τους αγρότες, δεν έχει γίνει οριστική εξόφληση. Οσοι δεν ήταν στον ΕΛΓΑ, καθώς και όσοι δεν ήταν οικονομικά ενήμεροι, τέθηκαν εκτός αποζημιώσεων. Μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων σε εξοπλισμό, εργαλεία που καταστράφηκαν, εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, για πλημμυρισμένα σπίτια που δεν ήταν πρώτη κατοικία δεν έγινε τίποτα. Το εφάπαξ βοήθημα των 586 ευρώ δεν δόθηκε ποτέ. Το έκτακτο βοήθημα για τα νοικοκυριά που «πνίγηκαν» δεν δόθηκε ποτέ. Το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει στην ίδια κακή και επικίνδυνη κατάσταση. Οι επαγγελματίες που είχαν καταστροφές στα καταστήματά τους ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί. Δεν αποκαταστάθηκαν τα κατεστραμμένα εργαστήρια στο ΕΠΑΛ του Μαντουδίου. Δεν καταρτίστηκε κανένας σχεδιασμός και μελέτη για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, φράγματα ανάσχεσης, καθαρισμούς ποταμών και παραποτάμων και τα αποστραγγιστικά κανάλια των αγροτικών εκτάσεων δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Το υπόγειο του πυροσβεστικού κλιμακίου
Το υπόγειο του πυροσβεστικού κλιμακίου
Ενα μικρό οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή αποδεικνύει ότι η προστασία του λαού, του δασικού πλούτου και ευρύτερα του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της αστικής διαχείρισης, αφού τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους μιας και δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα προβλήματα των αγροτών

«Οσοι αγρότες δεν είχαν καταβάλει εισφορές στον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώθηκαν», μας λέει ο Στάθης Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου. «Για τις ζημιές σε καρπούς, σε μηχανολογικό εξοπλισμό - οι ζημιές αυτές είναι ενταγμένες στα προγράμματα της ΕΕ - τα ΠΣΕΑ, δεν έχουν πάρει τίποτα. Κι αυτό διότι η ΕΕ, πλέον, δεν χρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα ή αν θα δώσει χρήματα, θα τα δώσει μετά από μια πενταετία και εάν... Οσον αφορά τα 586 ευρώ που δίνονται ως εφάπαξ επίδομα στις φυσικές καταστροφές, δεν το πήρε κανείς. Για το έκτακτο βοήθημα δεν έγινε καμία κουβέντα». Σε ίδια κατάσταση είναι και οι κτηνοτρόφοι. Υπολείπεται ακόμα ένα 10% από τα ποσά της αποζημίωσης για καταβολή στους αγρότες. Στην περιοχή ζουν 200 αγροτικές οικογένειες. Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν 137 δηλώσεις για ζημιές σε φυτική παραγωγή και 49 δηλώσεις για ζημιές σε ζωική παραγωγή. Οι αποζημιώσεις στους αγρότες άρχισαν να καταβάλλονται από τον φετινό Γενάρη και μετά. Οι αποζημιώσεις, βέβαια, δεν ήταν επαρκείς. Κάλυπταν τμήμα από το κόστος της παραγωγής.

Πενιχρές οι αποζημιώσεις και την ίδια ώρα η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους καλλιεργητές, όπως καταγγέλλουν
Πενιχρές οι αποζημιώσεις και την ίδια ώρα η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους καλλιεργητές, όπως καταγγέλλουν
«Εγώ για παράδειγμα πέρσι είχα φυτέψει, βαμβάκια, καλαμπόκια, ηλιόσπορους», υπογραμμίζει. «Καταστράφηκε το 80% της παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ για όλα αυτά με αποζημίωσε περίπου στο 30% του κόστους παραγωγής. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονταν τα πετρέλαια, τα λιπάσματα, τα φάρμακα, οι σπόροι. Από 60 στρέμματα βαμβάκι κατάφερα και μάζεψα 3,5 τόνους μετά την πλημμύρα, ό,τι είχε απομείνει, ενώ συνήθως τα χωράφια αυτά βγάζουν 10 - 12 τόνους. Σε άλλα σημεία είχε καταστραφεί η καλλιέργεια».

Μετά την καταστροφή, ο Αγροτικός Σύλλογος είχε συγκροτήσει Επιτροπή Πλημμυροπαθών. Αυτή έκανε συναντήσεις με τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Τότε, μας είχαν απαντήσει πως θα γίνει αναστολή χρεών των οφειλών των αγροτών προς την εφορία, αναστολή πληρωμών προς τη ΔΕΗ, ότι θα βρισκόταν κάποιος τρόπος να αποζημιωθούν όσοι αγρότες δεν είχαν καταβάλει εισφορές στον ΕΛΓΑ και μετά να γίνει συμψηφισμός. Ομως, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Η ΔΕΗ τη φετινή άνοιξη που ξεκινήσαμε την καλλιέργεια, απειλούσε ότι θα κόψει το ρεύμα. Για τα ποτάμια ότι θα καθαρίζονταν, αλλά δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση ακόμα. Λίγα έγιναν για τους δρόμους. Οι δασικοί δρόμοι είναι ακόμα σε χειρότερη κατάσταση». Η κακή κατάσταση των αγροτικών και δασικών δρόμων αποτελεί εμπόδιο στους ρετσινάδες που δεν μπορούν να πλησιάσουν σε πολλά σημεία για να συλλέξουν τη ρητίνη.

Ούτε καν συμψηφισμός...

Ακαθάριστος και χωρίς έργα εκβάθυνσης παραμένει εδώ και 30 χρόνια ο Κηρέας, με αποτέλεσμα η κοίτη του σε πολλά σημεία να είναι σχεδόν στο ύψος του δρόμου
Ακαθάριστος και χωρίς έργα εκβάθυνσης παραμένει εδώ και 30 χρόνια ο Κηρέας, με αποτέλεσμα η κοίτη του σε πολλά σημεία να είναι σχεδόν στο ύψος του δρόμου
«Εγώ και ο άλλος μου γιος είμαστε αγρότες και κτηνοτρόφοι. Εξακόσια στρέμματα βαμβάκια έπαθαν ζημιά, 200 στρέμματα καλαμπόκια», θα μας πει η Αννα Μπραντζίκου. «Ισοπεδώθηκαν. Η αποζημίωση κάλυψε ένα ποσοστό του κόστους παραγωγής. Από αυτήν χρωστάγαμε περίπου τα μισά χρήματα. Δεν κάλυψε σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα. Οσον αφορά αποθήκες, μηχανήματα, αρδευτικούς σωλήνες, αλλά και η αποθήκη που είχα αποθηκεύσει αλωνισμένο καλαμπόκι, μού απάντησαν ότι θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ, δηλαδή τα προγράμματα της ΕΕ. Εκεί πρέπει να περιμένεις τρία χρόνια. Εχω τέσσερα μοτέρ καμένα, σπαρτικές μηχανές, βυτία, δυο πηγάδια μολεμένα. Μου είπαν ότι δεν θα αποζημιωθούμε αφού δεν έχουν κωδικό και δεν υπάγονται πουθενά. Εδώ δεν είχαν την ευαισθησία να κάνουν συμψηφισμό για όσους δεν είχαν πληρώσει τον ΕΛΓΑ. Αν μέσα σε έξι μήνες δεν πληρώσουν αυτά που χρωστούν, χάνουν την αποζημίωση».

Επιπλέον, όπως είπε αγρότης που συμμετείχε στη συζήτηση «πρέπει να πληρώσεις ένα ευρώ το στρέμμα για να έρθει ο ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει τη ζημιά. Εγώ που έχασα μια αγελάδα πήρα 400 ευρώ και τα 40 τα γύρισα πίσω. Ασε που για να καλλιεργήσεις πρέπει να απομακρύνεις όλα τα φερτά υλικά από τα χωράφια. Πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Η αποζημίωση που δίνεται δεν φτάνει για αυτή τη δουλειά. Χρειάζονται και άλλα τόσα. Εχω αφήσει πολλά στρέμματα ακαλλιέργητα».

Κάθε μήνα έρχονται να κόψουν το ρεύμα

«Τα ποτάμια είναι ακόμα ακαθάριστα, δρόμοι, σούδες δεν υπάρχει τίποτα, αφού δεν είναι καθαρισμένα. Επειδή πολλοί αγρότες στην περιοχή δεν είχαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, κάθε βδομάδα έρχεται για να κόψει το ρεύμα. Μας είχαν υποσχεθεί αναστολή πληρωμών και δεν έκαναν τίποτα. Αγρότες ξεκίνησαν να δουλεύουν τα χωράφια και η ΔΕΗ τους έκοβε το ρεύμα. Ηρθαν συνεργεία τον Ιούλη πάνω στην παραγωγή να κόψουν το ρεύμα. Εδώ κοντά δούλευαν 20 μοτέρ. Τα δέκα τα κόψανε», θα προσθέσει η Αννα Μπραντζίκου.

Οσον αφορά το κατάστημα με ζωοτροφές του δεύτερου γιου της «τη μέρα της πλημμύρας γέμισαν τα πάντα με νερό. Η ζημιά του μαγαζιού - του εμπορεύματος - με τιμολόγια είναι 10.000 ευρώ. Μόλις είχε ανοίξει τον Μάρτη. Η Περιφέρεια τα έλεγξε όλα. Εχει υποβληθεί αίτηση για αποζημίωση στην Περιφέρεια. Ακόμα περιμένουμε... Είπαν ότι κάποια στιγμή θα δώσουν το 30%».

«Σε σχέση με τις κατοικίες, όσοι είχαν σπίτια στην περιοχή ως δεύτερη κατοικία δεν αποζημιώθηκαν», θα μας πει ο Διαμαντής Κουτσουφλάκης, γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Β. Εύβοιας. «Από τις περίπου 200 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για ζημιές σε σπίτια, αποζημιώθηκαν γύρω στους 46 ιδιοκτήτες. Οσοι είχαν καταστήματα δεν αποζημιώθηκαν ακόμα διότι οι αρχές τα είχαν εντάξει σε προγράμματα της Περιφέρειας και έπρεπε να αποζημιωθούν από αυτήν. Εκείνες τις μέρες διεξαγόταν και το παζάρι στο Μαντούδι. Ούτε οι πλανόδιοι επαγγελματίες που καταστράφηκε η πραμάτεια τους από την πλημμύρα αποζημιώθηκαν».

Σημαντικές εκκρεμότητες στο ΕΠΑΛ

Το κτιριακό συγκρότημα στην τοποθεσία Κεραμίδα, όπου στεγάζονται το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Μαντουδίου όπου φοιτούν 80 μαθητές, είχε γεμίσει με νερό, το ύψος του οποίου έφτανε τα δυο μέτρα, όπως και όλη η γύρω περιοχή που είχε μεταβληθεί σε λίμνη. Το λεβητοστάσιο στο υπόγειο καταστράφηκε, αφού το τελευταίο ήταν γεμάτο νερό. Ολο το κτίριο μύριζε πετρέλαιο. Το ίδιο συνέβη και με τα μηχανολογικά μηχανήματα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των εργαστηρίων στο ισόγειο. Συγκεκριμένα, δύο τόρνοι, μία μηχανή CNC, εργαλεία και 20 μονάδες υπολογιστών «πνίγηκαν» από τα νερά. Από θρανία, καρέκλες και γραφεία δεν είχε μείνει τίποτα.

Μετά την καταστροφή αυτή καθαρίστηκε το κτίριο, απολυμάνθηκε και αποκαταστάθηκε ο λέβητας. Με χρήματα που δόθηκαν στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, από την Πολιτική Προστασία, αναμένεται να αποκατασταθεί το κτίριο το οποίο έχει φθορές σε σοβάδες, επιχρίσματα και τουαλέτες. Γι' αυτό υπάρχει σχετική μελέτη του δήμου. Ομως, ένα χρόνο μετά από αυτήν τη μεγάλη ζημιά, ο εργαστηριακός εξοπλισμός δεν έχει αποκατασταθεί. Το ΕΠΑΛ έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας χρήματα για την αποκατάσταση του εργαστηριακού εξοπλισμού, αλλά ακόμα περιμένει. Ετσι, το εργαστήριο υπολειτουργεί χάρη στις δυνάμεις των καθηγητών. Προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες βασιζόμενοι στις γνώσεις που διαθέτουν και έφεραν δικούς τους υπολογιστές για να γίνεται το μάθημα. Μετά από την περσινή ζημιά χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των μαθητών για να επαναλειτουργήσει το σχολείο.

Καμία αποζημίωση για το πυροσβεστικό κλιμάκιο

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στην περιοχή Πέρα Μύλος είχε πλημμυρίσει, αφού το ύψος του νερού είχε φτάσει σχεδόν το ένα μέτρο. Υπέστησαν ζημιές ο καυστήρας, η δεξαμενή καυσίμου και η γεννήτρια. Ζημιές υπήρξαν σε τρία υπηρεσιακά οχήματα (στα δύο έσπασαν οι μηχανές και επισκευάστηκαν αργότερα), μια διασωστική σειρά, αλλά και σε δέκα αυτοκίνητα των πυροσβεστών που υπηρετούν στο κλιμάκιο, όπως και ο υπόλοιπος εξοπλισμός του. Για όσα καταστράφηκαν ολοσχερώς δεν δόθηκε καμιά αποζημίωση.

Οπως μας είπαν πυροσβέστες που υπηρετούν στο κλιμάκιο και τη μέρα της πλημμύρας ήταν σε υπηρεσία, με πλημμυρισμένο το υπόγειο ο πίνακας του ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργούσε, αφού δεν έχει ρελέ για να «πέσει». Δεν έγινε βραχυκύκλωμα, γιατί ανακατεύτηκε το νερό με το πετρέλαιο του καλοριφέρ και έτσι το τελευταίο λειτούργησε σαν μονωτής. Το κτίριο έχει σκεπή σε τμήμα της οποίας υπάρχει πρόβλημα, αφού τα νερά της βροχής μπαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Η τηλεφωνήτρια του κλιμακίου μόλις πρόλαβε να σωθεί όταν τα νερά έσπασαν την πόρτα και «μπούκαραν» μέσα. Λόγω της πλημμύρας το προσωπικό ανέβηκε στην ταράτσα. Το προσωπικό περιμένει ακόμα τις ενέργειες του δήμου για να διορθωθεί το πρόβλημα της στέγης. Μετά την καταστροφή, το προσωπικό του κλιμακίου καθάρισε το χώρο που είχε γεμίσει λάσπες και έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επισκευές για να καταστεί λειτουργικό.

Στο κλιμάκιο υπηρετούν 38 πυροσβέστες όλο το χρόνο. Διαθέτει δέκα πυροσβεστικά οχήματα, τα τρία «γερασμένα» και τρία βοηθητικά. Λόγω των συνθηκών, ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο πάντα χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Την περίοδο αυτή «καλύπτεται» και από εφτά εποχικούς. Το κλιμάκιο διαθέτει για τις δασικές πυρκαγιές τρία περιπολικά, αλλά «βγάζει» και ως τέταρτο αυτό της εξόδου λόγω των αυξημένων αναγκών. Κάθε όχημα στελεχώνεται από δυο άτομα, ενώ χρειάζονται τρία. Η περιοχή ευθύνης του το φετινό καλοκαίρι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά βοήθησε αρκετά στις φωτιές σε Κάρυστο, Κύμη, Αλιβέρι, Ιστιαία και Χαλκίδα.


Γ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ(2021-06-25 00:00:00.0)
Χωρίς αποζημίωση οι καλλιεργητές της Νάουσας(2020-12-01 00:00:00.0)
Τραγικός απολογισμός εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής για την προστασία του λαού(2018-10-02 00:00:00.0)
Κανένα μέτρο στήριξης για τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης(2018-07-31 00:00:00.0)
Και τους χρωστάνε αποζημιώσεις και τους εκβιάζουν να πληρώσουν εισφορές(2017-05-05 00:00:00.0)
Ξανά πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια(1998-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ