Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Οι ιδιομορφίες, η ζέστη και ο προβληματισμός

Σε μια περίοδο (τέλη Σεπτέμβρη) που προκαλεί εξαρχής κάποια αίσθηση αφού μόνο γνώριμη δεν μπορεί να θεωρηθεί για τη διοργάνωση και με την υπερβολική ζέστη να αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα για αθλητές και προπονητές, ξεκινά σήμερα στην Ντόχα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Στους αγώνες, που θα πραγματοποιούν επί το πλείστον στο στάδιο «Χαλιφά», αναμένεται να μετάσχουν περίπου 2.000 αθλητές από 209 χώρες. Η Ελλάδα θα δώσει το «παρών» με 16μελή αποστολή και αρκετές προσδοκίες για διακρίσεις. Η φετινή διοργάνωση μπορεί να μην κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ συμμετοχών, που διατηρεί η προηγούμενη διοργάνωση στο Λονδίνο, με 2.038 αθλητές, ωστόσο έχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης χωρών ξεπερνώντας τις 200 που έλαβαν μέρος στο Λονδίνο.

Παράλληλα, η επιλογή της πρωτεύουσας του Κατάρ από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου (IAAF) ως οικοδέσποινας της διοργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ιδιομορφίες σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Πέραν της περιόδου διεξαγωγής αφού τα μέσα Αυγούστου ήταν ο συνήθης χρόνος, διαφορές υπάρχουν και σε άλλους τομείς. Οπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα διεξαγωγής των αγωνισμάτων λόγω της αφόρητης ζέστης, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας. Ετσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης παραδοσιακά πρωινά αγωνίσματα, όπως ο μαραθώνιος και τα 20 χλμ. και 50 χλμ. βάδην, θα διεξαχθούν σχεδόν μεσάνυχτα, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει μόνο απογευματινή ενότητα μιας και τα προκριματικά των αγωνισμάτων θα αρχίζουν μετά το μεσημέρι (16.30 ώρα Ελλάδας). Στις καινοτομίες της διοργάνωσης της Ντόχα και η διεξαγωγή της μεικτής, από άνδρες και γυναίκες, σκυταλοδρομίας στα 4x400.

Η ζέστη της Ντόχα προκαλεί αρκετούς προβληματισμούς σε αθλητές και προπονητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Associated Press

Η ζέστη της Ντόχα προκαλεί αρκετούς προβληματισμούς σε αθλητές και προπονητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
Οπως και να έχει, σε αγωνιστικό επίπεδο η φετινή διοργάνωση θεωρείται με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έχει τον χαρακτήρα της προ-ολυμπιακής αφού διεξάγεται σε λιγότερο από ένα χρόνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Για κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου στίβου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, πέρα από το κυνήγι της διάκρισης, για ένα δυνατό τεστ δυνάμεων κόντρα σε βασικούς αντιπάλους που θα τους βρουν και στο Τόκιο. Από την άλλη βέβαια οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την αιτία και για αρκετά σπουδαία ονόματα να μη δώσουν το «παρών» στην Ντόχα για διάφορους λόγους (π.χ. τραυματισμού) προκειμένου να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για τη διοργάνωση του Τόκιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ