Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κέντρισε το ενδιαφέρον η συζήτηση για το hip hop

Γέμισε απ' άκρη σ' άκρη το Μαθητικό Στέκι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Το hip hop δεν σταματά!» το Σάββατο, τελευταία μέρα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ανθρωποι κάθε ηλικίας, πλήθος μαθητών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά άκουσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις των ομιλητών που πλαισίωναν το πάνελ για το αγαπημένο και ιδιαίτερα διαδεδομένο στους εφήβους είδος μουσικής.

Ο Frank, ο Retro από τους «Rebellion Connexion» και ο Ζωγράφος, γνωστοί στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ήταν εκεί. Μαζί τους ο αγαπημένος από τα παλιά, μέλος των θρυλικών «Ημισκούμπριων», Μιθριδάτης, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων όσοι βρίσκονταν εκεί!

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «Επιλέξαμε το σημερινό θέμα με τη μορφή αυτού του πάνελ ομιλητών - τους οποίους και ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση - όχι αβίαστα και όχι τυχαία.

Διαχρονικά ως Νεολαία του ΚΚΕ είχαμε και έχουμε ξεχωριστή συμβολή στα ζητήματα της Τέχνης και του Πολιτισμού, αυτό το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί μας.

(...) Μας ενδιαφέρει αυτή η μουσική (σ.σ. το hip hop), δίνουμε βάση στους στίχους και τα κείμενα που δημοσιεύονται, θέλουμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στην εξέλιξή της, στο πάντρεμά της με πιο παραδοσιακούς, αλλά και με νεότερους ήχους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία στις ιστορικές καταβολές του hip hop, τονίζοντας ότι το εν λόγω μουσικό είδος «είναι καθρέφτης της κοινωνίας που το γεννά και βεβαίως έχει και τις δικές του νόρμες, ιδιαιτερότητες, τη δική του - θα λέγαμε - καταγωγή και παράδοση».


Μετά και την εισαγωγή του Ι. Φανού, το λόγο πήραν οι καλλιτέχνες για να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το μουσικό είδος που υπηρετούν. Η παλιά και η νέα γενιά του hip hop μίλησαν για αυτή τους την αγάπη, για το ρόλο του hip hop χτες και σήμερα, τα μηνύματά του, τις επιρροές του, αλλά και το μέλλον του ως είδος. Οσο έπεφταν οι απόψεις στο τραπέζι, τόσο πιο ζωηρή γινόταν η κουβέντα, τόσο δυνάμωναν οι προβληματισμοί.

Απολαυστικές οι ιστορίες του Μιθριδάτη από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος «Ημισκούμπρια», που έφερε τον ήχο του hip hop στη χώρα μας. Σημαντικό και το μήνυμά του στους νέους ανθρώπους να ακολουθούν την ειλικρίνεια του καλλιτέχνη, να ακούν μουσική και να δρουν όχι σαν όχλος που παρασύρεται, αλλά με τη σκέψη ότι κάτι μπορούν να αλλάξουν σε αυτόν τον κόσμο.

Κλείνοντας την πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο Ι. Φανός υποσχέθηκε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα, διοργανώνοντας εκ νέου συναυλίες αλλά και θεματικές συζητήσεις σαν αυτήν, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ.

Τέλος, οι καλλιτέχνες του πάνελ παρέλαβαν το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ ως ευχαριστήριο δώρο για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ