Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ανεβαίνει η ένταση με τις συνεχείς πολεμικές απειλές των ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρίγκιπα των ΗΑΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρίγκιπα των ΗΑΕ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά του Ιράν χτες προκάλεσε τη νέα προειδοποίηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πως πιθανό χτύπημα στη χώρα του από ΗΠΑ ή Σαουδική Αραβία θα προκαλέσει «γενικευμένο πόλεμο». Ο Ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας στο CNN, εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί ο πόλεμος, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες με γείτονές της όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση, λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση (...) Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πιθανότητα επιστροφής του Ιράν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ «δεν θα συμβεί εκτός και εάν οι ΗΠΑ άρουν τις οικονομικές κυρώσεις», όπως υποσχέθηκαν μέσω της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αρνήθηκε, επίσης, ότι το Ιράν ευθύνεται για τη διπλή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι Υεμενίτες Χούτι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει την ευθύνη, έχοντας αναβαθμίσει τις δυνατότητες και τα όπλα τους. Κατήγγειλε επίσης τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την υποχρέωση που έχουν αναλάβει από διεθνείς συνθήκες να εκδίδουν βίζα, ώστε να καθίσταται εφικτή η παρουσία όλων των ξένων αξιωματούχων στις συνεδριάσεις και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τόνισε ότι αυτό δείχνουν να κάνουν απέναντι στο Ιράν.

Λίγο πριν από τη συνέντευξη Ζαρίφ στο CNN, ο σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, Χεσαμετίν Ασνα, που είναι παράλληλα επικεφαλής του ιρανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών επισήμανε πως στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας αποδείχθηκε ότι το Ριάντ «δεν ξέρει τίποτε» για το πού δημιουργήθηκαν ή εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν εξήγησαν γιατί δεν λειτούργησε το αμυντικό τους σύστημα και η αντιπυραυλική ασπίδα «Patriot».

Η αποτυχία των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων «Patriot» και «Aegis» που διαθέτει η Σαουδική Αραβία να αναχαιτίσει τις πρόσφατες επιθέσεις εχθρικών πυραύλων και «drone» σχολιάστηκε χτες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ΤΑΣ, υποστήριξε ότι οι παράμετροι βάσει των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές πολέμου, όπως π.χ. μία επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μία επίθεση με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ευσταθεί η δικαιολογία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι μερικές φορές «αποτυχαίνει και η καλύτερη αεράμυνα».

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η χτεσινή δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Αμυνας, Τάρο Κόνο, πως δεν έχει στη διάθεσή του κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο.

Και τα Εμιράτα στη «ναυτική αποστολή» των ΗΠΑ

Παράλληλα, η όξυνση της κόντρας δείχνει να ενισχύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δημιουργήσει «ναυτική αποστολή» σε Περσικό Κόλπο, Στενά του Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν με πρόσχημα την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Χτες ένα 24ωρο μετά από ανάλογη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρέθηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, για συναντήσεις, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη μικρή λίστα χωρών της «ναυτικής αποστολής» των ΗΠΑ στην περιοχή (που φέρει την κωδική ονομασία «Operation Sentinel»). Στην αποστολή αυτή συμμετέχουν Βρετανία, Αυστραλία, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία. Να σημειώσουμε ότι την προθυμία της να αποστείλει φρεγάτα στην περιοχή έχει εκφράσει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που βρήκε «στρωμένο δρόμο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευθυγράμμιση και συνειδητή επιλογή εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη) και μετατρέποντας τη χώρα μας σε «μαγνήτη» για ενδεχόμενες νέες πολεμικές περιπέτειες.

Στην ίδια ρότα με τις ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Γερμανία, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, επέμεινε ότι μολονότι δεν είναι σαφές από πού ακριβώς προήλθε η επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας του, εντούτοις δήλωσε ότι «σίγουρα το Ιράν είναι από πίσω». Υποστήριξε ότι «όλες οι λύσεις είναι πάνω στο τραπέζι σε ό,τι αφορά το Ιράν» και πως «η απάντηση της σαουδαραβικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και από τη στάση της διεθνούς κοινότητας». «Η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί μόνον εάν το Ιράν πεισθεί ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή», κατέληξε. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει προχτές βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες πως έχει ζητήσει σχέδια επίθεσης από τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο, χωρίς υποτίθεται να βιάζεται.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αμφισβήτησε ότι οι Χούτι είναι πίσω από την πολύκροτη επίθεση της 14ης Σεπτέμβρη στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι αναμένει το πόρισμα που θα δώσουν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που στάλθηκαν ήδη στους τόπους επίθεσης. Απέφυγε να κατηγορήσει το Ιράν, τονίζοντας ότι η χώρα του τάχα προωθεί τη διπλωματική λύση και όχι μία στρατιωτική σύγκρουση, κάτι που προφανώς έχει σχέση με τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων που κάνουν μπίζνες με το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ