Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους

Ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με αφορμή την προώθηση ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου ΗΠΑ και Τουρκία για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία και την έναρξη κοινών περιπολιών πριν από μερικές βδομάδες, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εξοπλίζει τους Κούρδους ενόπλους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και να τους παρέχει στρατιωτικά οχήματα και όπλα, ξεκαθάρισε χτες από την Ουάσιγκτον ο Κρις Μάιερ, διευθυντής της ομάδας εργασίας του Πενταγώνου σε επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

«Συνεχίζουμε να δίνουμε πολύ συγκεκριμένα όπλα και οχήματα στις δυνάμεις SDF για επιχειρήσεις κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Ακολουθούμε πολύ διαφανείς διαδικασίες σε ό,τι παρέχουμε», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «κάθε μήνα» οι ΗΠΑ ενημερώνουν την Τουρκία δίνοντας λίστα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που προωθούν στους Κούρδους των δυνάμεων SDF (όπου συμμετέχουν και οι Κούρδοι της YGP, που θεωρείται από την Αγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση»).

Το ίδιο 24ωρο, συριακά και άλλα αραβικά δίκτυα (π.χ. «Αlmasdarnews») μετέδωσαν πληροφορίες για επίθεση Κούρδων ενόπλων του ΡΚΚ σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού στη μεθοριακή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας Σιλόπη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών Τούρκων ενόπλων. Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 48ωρο μετά τις νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν πως ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος «να ξεκινήσει χερσαία επίθεση» στη βορειοανατολική Συρία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη εφόσον δεν ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από κοινού με τις ΗΠΑ.

Σχέδια απόφασης στον ΟΗΕ

Πλάι σε αυτές τις εξελίξεις, παρατηρείται εκ νέου έντονη κινητικότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου προωθήθηκαν δύο σχέδια απόφασης με στόχο μία νέα εκεχειρία στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το ένα σχέδιο προωθείται από Γερμανία, Βέλγιο και Κουβέιτ και επιδιώκει υποτίθεται εκεχειρία μέχρι αύριο Σάββατο το μεσημέρι, με στόχο την ανάσχεση επιθέσεων σε αμάχους και την «αναλογική» στρατιωτική απάντηση σε ένοπλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, στο πλαίσιο του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο Γερμανός πρέσβης, προωθώντας την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης εκ μέρους του Βελγίου και του Κουβέιτ, είπε χτες στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την «αποτροπή μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής καταστροφής» στο Ιντλίμπ. Ανέφερε ότι από τις επιθέσεις του συριακού «καθεστώτος και των συμμάχων του» σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες πάνω από 1.000 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.000, ενώ βομβαρδίστηκαν νοσοκομεία και σχολεία. Υποστήριξε ότι στην περιοχή ζουν περίπου 3.000.000 άτομα, «οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στις επιθέσεις οργανώσεων - παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Παρεμφερές, αν και κάπως πιο αόριστο σχέδιο απόφασης για το Ιντλίμπ προώθησαν Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες απέναντι στο σχέδιο απόφασης Γερμανίας, Βελγίου και Τουρκίας. Σε αυτό το σχέδιο απόφασης έγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της εκεχειρίας στο Ιντλίμπ μέσα στο Σεπτέμβρη, χωρίς περαιτέρω χρονικό προσδιορισμό. Ζητούν επίσης να εξαιρεθούν από την εκεχειρία επιχειρήσεις κατά «ατόμων, ομάδων και οργανισμών» που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικοί» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ώρα που συνεδρίαζε χτες το απόγευμα το ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιντλίμπ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» εκτόξευσαν ρουκέτες και όλμους στον διάδρομο Αμπού αλ Ντουχούρ στα νοτιοανατολικά περίχωρα του Ιντλίμπ, προκαλώντας πανικό μεταξύ των αμάχων και εμποδίζοντάς τους (όπως κάνουν εδώ και μία βδομάδα) να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ