Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για το σχέδιο δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις μεθοδεύσεις για τη δημιουργία νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή κατέθεσε το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σύμπραξη των τριών αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής την κα Δούρου), της ΝΔ (ο κ. Παππούς, προηγούμενος αλλά και νυν δήμαρχος Φυλής) και του ΠΑΣΟΚ (ο κ. Μπουραΐμης, πρώην δήμαρχος Φυλής, ο οποίος στηρίχθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές), «που ομόφωνα υπερψήφισαν την απόφαση - λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα των δήμων του Θριασίου και της Δυτ. Αθήνας».

Με τις μεθοδεύσεις τους, αναφέρουν, «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν το λαό που ζει και εργάζεται στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα να συνεχίζει, για χρόνια ακόμη, να ζει δίπλα στα σκουπίδια, σαν να μην του έφταναν η φτώχεια και η ανεργία, οι μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, η απουσία υποδομών για την προστασία της λαϊκής οικογένειας.

Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει δεκαετίες, πάνω από μισό αιώνα τώρα, η χωματερή. Δεν τους νοιάζει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αδιαφορούν για την ίδια τη ζωή τους. Αυτό που απασχολεί τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαχρονικά και τους εκλεκτούς τους σε Περιφέρεια και δήμους είναι να εξυπηρετήσουν την πολιτική που αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Συνειδητή απραξία

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, «αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το υπόψη έργο θα ανατεθεί με διαδικασία απευθείας ανάθεσης ή, όπως λέγεται τώρα, με την "ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση" και με σύντμηση προθεσμιών. Και τούτο με την επίκληση του "κατεπείγοντος", που μεθοδικά καλλιέργησε η απερχόμενη διοίκηση της κας Δούρου στον ΕΔΣΝΑ, με τη συνειδητή απραξία της στην ανάληψη δράσεων και υλοποίηση έργων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Σημειώνεται ότι ο ευρισκόμενος ακόμη σε λειτουργία "2ος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής" εκτιμάται στην πιο πάνω απόφαση ότι, ύστερα από συνεχείς τοπικές επεκτάσεις και επικίνδυνα "πανωσηκώματα", έχει υπόλοιπο ζωής "ενός έτους από σήμερα", και αυτό "με βάση τις συμβάσεις που είναι εν ισχύι και αυτές που έχουν ήδη προγραμματιστεί να συναφθούν". Διατύπωση που προοιωνίζεται νέες έκτακτες όσο και επικίνδυνες παρεμβάσεις και "πανωσηκώματα" στο ήδη διαμορφωμένο απορριμματικό ανάγλυφο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ώστε να εξασφαλιστεί το πιο πάνω περιθώριο του ενός έτους, σε κάθε όμως περίπτωση ανεπαρκές για την έναρξη λειτουργίας του προκηρυχθέντος νέου ΧΥΤΑ. Γεγονός που οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα και της ευρύτερης περί τον ΧΥΤΑ Γραμματικού περιοχής παίρνουν ήδη υπόψη τους, προκειμένου να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Αλγεινή εντύπωση, σε σχέση με όλα τα παραπάνω, προκαλεί η αποκάλυψη της συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και Δούρου, προφανώς σε γνώση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία με εμβόλιμη διάταξη (άρθρο 13) στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις" έλυσε τα χέρια της δημοτικής Αρχής της Φυλής, ώστε να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που εισπράττει κάθε χρόνο από τον ΕΔΣΝΑ ως "αντισταθμιστικό όφελος" έναντι της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, κατά κύριο λόγο. Και το έπραξε αυτό για να "επιβραβεύσει" τη συναίνεση των κ. Παππού και Μπουραΐμη στη δημοσίευση της επίδικης απόφασης και της προκήρυξης για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής».

Να ακυρωθεί τώρα ο σχεδιασμός

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αποτρέψει το νέο επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας ή να συμπράξει σε αυτό δίνοντας το «καλώς έχειν» κατά τη διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων του νέου ΧΥΤΑ.
  • Εάν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποτελέσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χώρο υποδοχής έστω και ενός φορτίου σύμμεικτων ή υπολειμματικών απορριμμάτων, σε μια προοπτική να αξιοποιηθούν οι υποδομές και οι οδοί προσπέλασης ως χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτιστικών δρώμενων για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
  • Εάν είναι έτοιμη να ανακοινώσει άμεσα το δικό της σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο και για την Αττική ειδικότερα, όπως πρόσφατα επαγγελλόταν.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org