Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομόφωνα ένοχοι οι χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στο «Συνεργείο»

Ομόφωνα ενόχους για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κήρυξε την Παρασκευή το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο τα υπόδικα πρώην στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Ι. Λαγό (ευρωβουλευτή) και Ν. Μίχο, που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της δολοφονικής επίθεσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στις 10 Ιούλη 2013.

Το δικαστήριο, με πρόεδρο τον Δημήτρη Τριανταφύλλου και τους δύο δικαστές Αθανάσιο Αθανασόπουλο και Ευγενία Πατρώνη, κήρυξε επίσης ενόχους ως φυσικούς αυτουργούς για την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για οπλοχρησία ως προς αυτήν τα υπόδικα μέλη του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου Μπαρέκα, Γαλανάκη, Αγιοβλασίτη, Σταμπέλο και Καλπιτζή, ενώ έκρινε αθώους τους άλλους δύο κατηγορούμενους Μπραβάκο και Κονταξίου. Οσον αφορά τις ποινές, το δικαστήριο επέβαλε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Λαγό και τον Μίχο, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Η εισαγγελέας είχε προτείνει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για όλους τους κατηγορούμενους. Τα τέσσερα μέλη του τάγματος εφόδου καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, ενώ σε έναν εκ των κατηγορουμένων το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή της την προηγούμενη Τρίτη η εισαγγελέας, Μ. Μπερέτη, με ένα αβάσιμο σκεπτικό όσον αφορά το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κατέληξε ότι οι βλάβες του εκμισθωτή του χώρου δεν ήταν επικίνδυνες. Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Και σε αυτήν τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης κατατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεσή της από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, στο οποίο ηγούνταν οι δύο ναζιστές βουλευτές. Η παρουσία του Ι. Λαγού ταυτοποιείται και από την πινακίδα του ΙΧ οχήματός του, που καταγράφτηκε από περίοικους. Το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία μίσθωσης οχημάτων, που του είχε παραχωρήσει με σύμβαση leasing στη Βουλή. Επίσης, στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είχαν διαβαστεί τα μηνύματα που είχαν βρεθεί στο κινητό του Λαγού, από τα οποία προκύπτει ότι ο ίδιος οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αγνώστων δραστών, παρότι οι δράστες ήταν γνωστοί, και ανασύρθηκε όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα.

Απαλλακτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου (υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα) για όλους τους κατηγορούμενους, όσον αφορά την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν.

Σημειωτέον, μετά από αυτήν την εξέλιξη, στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης δεν μπορούν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου στον Λαγό και τον Μίχο. Σε δήλωσή τους, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής Δημ. Ζώτος και Θ. Καμπαγιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι «η απόφαση του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στέλνει στην κοινωνία σήμα καταδίκης της βίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Δίνει όμως κι ένα σημαντικό όπλο στη δικαστική σύνθεση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς το modus operandi της επίθεσης στο "Συνεργείο" είναι ταυτόσημο με τις επιθέσεις που αυτό συνεκδικάζει. Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, που συμμετείχε εν είδει προθέρμανσης στην επιδρομή στο "Συνεργείο" τον Ιούλιο, τέλεσε, δύο μήνες μετά, την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, με συμμετοχή ακόμα και ίδιων φυσικών προσώπων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ