Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού

Θέλουν να απομακρύνουν το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη - απελευθερωτή της Πράγας από πλατεία της πόλης

Από πρόσφατη εκδήλωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ, για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Από πρόσφατη εκδήλωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ, για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Νέο προκλητικό κρούσμα αντικομμουνισμού σημειώθηκε στην Τσεχία, όπου τα τελευταία χρόνια το αστικό κράτος και οι οργανισμοί του έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και δίωξης των κομμουνιστών, με πιο χαρακτηριστική την πολυετή προσπάθεια απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (KSM). Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου του 6ου Διαμερίσματος της Πράγας, που στις 12 Σεπτέμβρη αποφάσισε να απομακρύνει από πλατεία στην περιοχή Μπούμπενετς το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τον ναζιστικό ζυγό. Είχαν προηγηθεί πέρυσι προσπάθειες να παραποιηθεί το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1980 προς τιμήν του απελευθερωτή της Πράγας και των 140.000 και πλέον στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στο έδαφος της Τσεχοσλοβακίας για τη συντριβή του φασισμού, ενώ πολλές φορές το μνημείο είχε βεβηλωθεί από φασιστικά στοιχεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον δήμαρχο Οντρζέι Κόλαρζ (προέρχεται από το νεοφιλελεύθερο κόμμα TOP'09) και με το πρόσχημα ότι η παρουσία του αγάλματος προκαλεί αντιπαραθέσεις στον πληθυσμό, αποφάσισε την απομάκρυνσή του για να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο, όπου υποτίθεται «θα εκτίθεται ολοκληρωμένα η Ιστορία». Αναφέρεται ως τέτοιο το λεγόμενο «Μουσείο Μνήμης του 20ού αιώνα», στο στρατιωτικό νεκροταφείο στην περιοχή Ολσάνι, με βασική επιδίωξη - όπως και σε άλλα παρόμοια «μουσεία» που στήνονται στην ΕΕ - να εξισώνεται ο φασισμός με το σοσιαλισμό. Επίσης, αποφάσισε να τοποθετηθεί στη θέση του μνημείο «για όλους τους απελευθερωτές της Τσεχοσλοβακίας».

Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμουνιστών της Τσεχίας και άλλων αγωνιστών, όπως η διαμαρτυρία που έγινε μπροστά από το άγαλμα στις 2 Σεπτέμβρη. Την αντίδρασή της, για τις δικές της σκοπιμότητες, εξέφρασε και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τσεχία, επικαλούμενη διακρατική συμφωνία του 1993 ανάμεσα στις δύο χώρες για την προστασία των «αντιφασιστικών μνημείων».

Το νέο κρούσμα στην Τσεχία έρχεται να προστεθεί στην προκλητική προσπάθεια αστικών κυβερνήσεων διαφόρων χωρών (Βαλτικές, Ουκρανία, Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία), με την ΕΕ να δίνει τον τόνο της αντικομμουνιστικής υστερίας και παραχάραξης της Ιστορίας, να σβήσουν από τη μνήμη των λαών την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα, την προσφορά των πρωτοπόρων κομμουνιστών. Και την ίδια στιγμή, ενώ διώκονται ή απαγορεύονται τα Κομμουνιστικά Κόμματα, εκθειάζονται οι συνεργάτες των ναζί και οι λεγεώνες των «SS».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ