Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Η αστυνομία λέει ότι απειλείται «η ασφάλεια του πληθυσμού»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Νέες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την άρνηση της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης να ενισχύσει την αυτονομία της περιφέρειας και την έναρξη του λεγόμενου «κινήματος της ομπρέλας», με τη στήριξη πολλών μονοπωλιακών ομίλων.

Τμήματα των διαδηλωτών - που συναποτελούν ετερόκλητα στοιχεία - προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, άλλα προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το Κοινοβούλιο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Η τοπική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ενώ σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «η ασφάλεια των αστυνομικών και του πληθυσμού απειλείται σοβαρά». Χτες, έγιναν καταλήψεις και σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Κεντρικό άρθρο του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά» ανέφερε ότι «η βία στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να τελειώσει τώρα» και μιλούσε για «εισβολείς» που αδιαφορούν για τη «βίαιη στέρηση της ελευθερίας να πάει κανείς στη δουλειά ή το σχολείο του», υποστηρίζοντας ότι πίσω από τους διαδηλωτές βρίσκονται δυνάμεις που «προσπαθούν να υπονομεύσουν το σημερινό καθεστώς αυτονομίας της περιοχής» «πριν εξαπλωθεί η "έγχρωμη επανάσταση" στην (υπόλοιπη) κινεζική επικράτεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ