Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δύσκολο ενδοαστικό παζάρι με το λαό στην «πρέσα»

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός επιδιώκει συνεργασία ώστε να αποφύγει πρόωρες εκλογές

Copyright 2019 The Associated

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός επιδιώκει συνεργασία ώστε να αποφύγει πρόωρες εκλογές
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ως πιο πιθανή φαινόταν χτες η ρήξη στο ενδοαστικό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, ανάμεσα στην παλιά σοσιαλδημοκρατία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και τη νέα μορφή της, του «Ουνίδας Ποδέμος» (τη συμμαχία των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η εξαγγελία του Σάντσεθ για 300 μέτρα - προτάσεις, που θα παρουσιάσει σήμερα, με την προσδοκία να κάμψει τις αντιρρήσεις των «Ποδέμος», είναι δύσκολο να έχει αίσιο αποτέλεσμα, καθώς η βασική διαφωνία των δύο πλευρών είναι το ζήτημα της σύνθεσης της κυβέρνησης, με τους «Ποδέμος» να διεκδικούν υπουργεία και κυβέρνηση συνασπισμού και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να θέλει κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς παρουσία στελεχών του «Ποδέμος» σε υπουργεία, αλλά ανοιχτό σε κοινά συμφωνημένα πρόσωπα ή τεχνοκράτες.

Οσο για τις προτάσεις Σάντσεθ, τονίζεται ότι θα είναι συνδυασμός των προγραμμάτων των δύο κομμάτων με «οικολογικό, φεμινιστικό, φιλοευρωπαϊκό και αναπτυξιακό περιεχόμενο». Βέβαια, από τέτοιου είδους εξαγγελίες τα λαϊκά στρώματα έχουν χορτάσει και η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν είναι αυτή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών σε σχέση με την κρίση του 2008 σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Δηλαδή από τη μια γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων με κέρδη 550 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη διευρύνονται οι ορδές των φτωχών εργαζομένων, που κάνουν μια και δύο δουλειές, και πάλι δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για πτώση του μέσου μισθού ειδικά στους νέους εργαζόμενους και για φτωχοποίηση του 13,8% του συνόλου των εργαζομένων, σχεδόν των μισών ανέργων και του 12,8% των συνταξιούχων.

Πάντως, το παζάρι παλιών και νέων σοσιαλδημοκρατών, που τον Ιούλη δεν είχε επιτυχία αφού ο Σάντσεθ δεν πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να καταλήξει έως τις 23 Σεπτέμβρη, αλλιώς στις 10 Νοέμβρη θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη φέτος στις εκλογές για την 350μελή Βουλή οι Σοσιαλιστές πήραν 123 έδρες με 28,68%, το νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα (πρώην κυβέρνηση) - κάτω από το βάρος σκανδάλων με μίζες στελεχών του - έπεσε στις 66 έδρες με 16,70% και ακολουθούν: Οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες, ενώ η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας «Ουνίδας Ποδέμος» σε καθοδική πορεία πήρε 11,95% και 35 έδρες, που μαζί με το όμορο «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας (με 2,36% και 7 έδρες) φτάνουν τις 42. Το ακροδεξιό Vox πήρε 24 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας 15, το «Μαζί για την Καταλονία» 7 και διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά κ.ά. 16 έδρες. Για την ψήφο εμπιστοσύνης απαιτούνται 176 ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία και στη συνέχεια απλή πλειοψηφία, που οι Σοσιαλιστές θέλουν να πετύχουν εξασφαλίζοντας αποχή από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, κάτι που δεν φαίνεται να προκύπτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ