Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ο Τζόνσον επιμένει στο σχέδιό του

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν φρέναρε τα σενάρια και τις κινήσεις κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων βουλευτών για αποτροπή ενός άτακτου Brexit, ακόμη και μέσω πρόωρων εκλογών, το χτεσινό διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Είπε αφενός ότι το Brexit θα γίνει «χωρίς εάν και αλλά» στις 31 Οκτώβρη και πως δεν θα ζητήσει «σε καμία περίπτωση» από την ΕΕ νέα αναβολή. Αφετέρου επέμεινε ότι δεν θα γίνουν εκλογές, λέγοντας απευθυνόμενος σε βουλευτές και το παρακείμενο πλήθος: «Εγώ δεν τις θέλω και ούτε εσείς τις θέλετε!».

Ισχυρίστηκε έτσι ότι θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία για το Brexit έως τη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη, θεωρώντας ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν θα ψηφίσει πρόταση για παράταση του Brexit, γιατί εάν το κάνει θα είναι σαν «να κόβουν τα πόδια» στην κυβέρνησή του για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, από νωρίς το πρωί το βρετανικό δίκτυο BBC αλλά και η λαϊκιστική εφημερίδα «The Sun» επέμειναν πως είναι θέμα μερικών ημερών να προκηρύξει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές, ώστε να διεξαχθούν ακόμη και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη, ειδικά στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων (η οποία επιστρέφει σήμερα από τις θερινές διακοπές) εγκρίνει, εγκαίρως, νέο σχέδιο νόμου που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter, αναφέρεται πως θα απαιτηθεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν έως τις 19 Οκτώβρη δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προτείνεται επίσης νέα αναβολή του Brexit έως τις 31/1/2020, σε περίπτωση που καταστεί εφικτή νέα παράταση από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ