Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Στη διαδικασία χορήγησης αδειών

Με τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας. Ο νέος υπουργός Τύπου θα κάνει την πρώτη του εθιμοτυπική «επίσκεψη» στο ΕΣΡ, σε μια περίοδο που ανοιχτά παραμένουν μεγάλα ζητήματα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Από ό,τι, όμως, τουλάχιστον φαίνεται, η παράταση της θητείας του ΕΣΡ, με τη σημερινή του σύνθεση, δίνει τα περιθώρια στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό να «διαχειριστούν» τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Παραμένοντας στα χαρτιά ο νόμος που δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της χορήγησης αδειών στο ΕΣΡ, αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην άσκηση του ελέγχου νομιμότητας από τον υπουργό Τύπου για όλες τις αποφάσεις του ΕΣΡ, καθώς και για τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης του για τη χορήγηση των αδειών.

Η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, αφού, σύμφωνα με το νόμο 2863 της 29ης Νοεμβρίου του 2000, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ ορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία 4/5. Η αλλαγή του κανονισμού έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και στην Ολομέλεια.

Το ΕΣΡ έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης. Στην ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, θ' ανοίξει τους φακέλους των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Μπορεί το Ειδικό Κλιμάκιο του ΕΣΡ για τη χορήγηση ραδιοτηλεοπτικών αδειών να έχει καταλήξει σε μια πρώτη μοριοδότηση, εντούτοις είναι σχεδόν βέβαιο πως το ΕΣΡ δε θα διατυπώσει την Πέμπτη τη σύμφωνη γνώμη του. Και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμη κενά στους φακέλους αρκετών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τα κενά κυρίως εντοπίζονται στο «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να ζητηθούν από το ΕΣΡ συμπληρωματικά στοιχεία. Το ΕΣΡ για το θέμα του αριθμού των συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης του αριθμού των συχνοτήτων, οι οποίες, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι έξι.

Πάντως, ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Βασίλη Λαμπρίδη, να στείλει το ΕΣΡ «το ταχύτερο δυνατόν» τις αποφάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανέφερε, επίσης, ότι για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αττικής γίνεται έλεγχος νομιμότητας και πως στο τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί. Θ' ακολουθήσει, όπως σημείωσε, ο έλεγχος νομιμότητας για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος νομιμότητας για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Θεσσαλονίκης είχε ασκηθεί από τον πρώην υπουργό Τύπου Δ.Ρέππα και βάσει των παρατηρήσεων του υπουργού το ΕΣΡ διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του. Είναι, όμως, άγνωστο τι θα κάνει ο υπουργός Τύπου με το θέμα της ισοβαθμίας ραδιοφωνικών σταθμών, που διεκδικούν την τελευταία «θέση» στη λίστα μοριοδότησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «μπάντα» των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας(2001-11-14 00:00:00.0)
Αποχαιρετισμός με εκκρεμότητες(2001-10-25 00:00:00.0)
Σύμφωνη γνώμη για ...27(2001-10-10 00:00:00.0)
«Νομιμότητα» κατά παραγγελία...(2001-03-28 00:00:00.0)
Παζάρια ...για εφτά(2001-03-22 00:00:00.0)
"Μικρόφωνο" στις άδειες(1999-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ