Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

ΚΚΕ: Απαράδεκτο το καθεστώς διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη τοποθέτησε πρόεδρο του Αρείου Πάγου το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο που έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο Βασίλης Πλιώτας.

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβρη του 2018. Μεταξύ άλλων, τον Απρίλη του 2013 έχοντας το βαθμό του αεροπαγίτη ορίστηκε ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φλεβάρη του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Μεταξύ άλλων έχει αναλάβει υποθέσεις όπως τη διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπ. Οτσαλάν, την υπόθεση του ναυαγίου του «Δύστος», είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είχε αναλάβει τις αποκαλούμενες υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος», καθώς και υποθέσεις τρομοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του για τη θέση του εισαγγελέα έγινε από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ετών των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Στις πρώτες δηλώσεις ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα προσπαθήσει «(...) με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης». Και ο νέος εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί πλήρως «για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για το διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου:

«Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το καθεστώς έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την "ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης" είναι πέρα για πέρα υποκριτικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ