Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σημαντικό «αμερικανικό ενδιαφέρον» για τα «θέματα Ρωσίας - Ουκρανίας»

Μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Ουκρανία ζήτησε ο Τζον Μπόλτον στο Κίεβο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΕΒΟ.--

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία, στη στρατηγική τους αντιπαράθεση με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, που επισκέφτηκε προχτές την Ουκρανία και αναμένεται τις επόμενες μέρες να βρεθεί στις γειτονικές Μολδαβία και Λευκορωσία. Ο Τζ. Μπόλτον ανέφερε ότι είναι πιθανό ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην Πολωνία, την οποία θα επισκεφθεί ο Τραμπ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση Γαλλίας - Γερμανίας από τη σύνοδο του G7 για προσεχή Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), ο Μπόλτον εμφανίστηκε με εμφανείς υπαινιγμούς για την κινητικότητα που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων (κυρίως Γαλλία και Γερμανία) για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για το αίτημα της ουκρανικής πλευράς για συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση θα συμβούλευε τον Πρόεδρο Ζελένσκι ώστε να εξετάσει πολύ προσεκτικά πώς να ξεδιπλώσει μια στρατηγική αντιμετώπισης των Ρώσων», είπε ο Τζ. Μπόλτον σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να βιαστεί ακολουθώντας τη μια πορεία ή την άλλη (...) Θα ήταν καλό για τη νέα ουκρανική κυβέρνηση να εξετάσει την κατάσταση για ένα χρονικό διάστημα».

Ο Τζ. Μπόλτον εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα καταλήξουν άμεσα σε μια εμφανή λύση όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, αναφερόμενος στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας. Τη Δευτέρα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» μέσα στο Σεπτέμβρη, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν οι συνθήκες να είναι μια χρήσιμη σύνοδος». Αντίστοιχη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών είχε γίνει τελευταία φορά το 2016.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα ήθελε να συμμετάσχει σε συνομιλίες στο «σχήμα της Νορμανδίας», όπως έχει προτείνει η Ουκρανία αλλά απορρίπτουν Γαλλία και Γερμανία, ο Μπόλτον αρκέστηκε να σημειώσει το «σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον» για τα «υφιστάμενα ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας».

Χτες, μια μέρα μετά την επίσκεψη Μπόλτον στο Κίεβο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το Ντονμπάς (σ.σ. Ανατολική Ουκρανία)». «Η Ουκρανία θα καλωσόριζε την ένταξη των ΗΠΑ στο σχήμα της Νορμανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική Προεδρία. Επιπλέον, συζητήθηκε η εμβάθυνση της αμερικανο-ουκρανικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της αμυντικής της βιομηχανίας, ώστε να είναι πιο συμβατές με το ΝΑΤΟ.

Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Αρκτική...

Ο Μπόλτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία των ΗΠΑ για την εντεινόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία αποσπάστηκε από την Ουκρανία και ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. «Η Μαύρη Θάλασσα έχει πολλούς ΝΑΤΟικούς συμμάχους, οι οποίοι έχουν παρουσία εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ αναμένει «να διατηρηθεί η πρόσβαση σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα για όλα τα παράκτια κράτη και άλλους εμπόρους που χρησιμοποιούν τη Μαύρη Θάλασσα».

Αλλωστε, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις της Ρωσίας και σε άλλα μέρη του κόσμου. «Το ίδιο ισχύει στη Βαλτική Θάλασσα, στην Αρκτική. Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία έχουμε δύσκολες συζητήσεις με τη Ρωσία, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπου προσπαθούν να εισβάλουν πέρα από το νόμιμο συμφέρον τους», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ