Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν «παρών» στα παζάρια

Με τον Ρώσο ομόλογό του συναντήθηκε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Κίεβο

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βόννη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βόννη
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Λίγο πριν από τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, συνεχίζεται η κινητικότητα στα παζάρια για Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία (με προμετωπίδα τον πορθμό Κερτς), όπως έδειξε και η χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Βόννη.

Οπως είπε ο Μάας, «τώρα όλοι λένε ότι υπάρχει ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Κερτς», ενώ Γαλλία και Γερμανία διεκδικούν ρόλο μεσολαβητή και παρατηρητή, με στόχο να προκύψει ένα έγγραφο εμπειρογνωμόνων ότι όντως εξασφαλίζεται η ελεύθερη πλοήγηση μέσα από τα Στενά που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Υπενθύμισε ότι και η Ρωσία έχει ευθύνες στη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί στο Κερτς τον περασμένο Νοέμβρη. Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε χτες το απόγευμα το Κίεβο, όπου είχε επαφές σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία - μεταξύ άλλων - «εξέτασαν τρόπους επίλυσης της εγχώριας διένεξης στην Ουκρανία και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ιδίως ενισχύοντας τις συνομιλίες εντός του σχήματος της Νορμανδίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η έμφαση στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) δεν είναι άσχετη με την πρόταση που έχει διατυπώσει η Ουκρανία να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις ως διαμεσολαβητές οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Απαντώντας στον Γερμανό ομόλογό του, ο Σ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία συμφωνεί να αποσταλούν Γερμανοί και Γάλλοι παρατηρητές στον πορθμό του Κερτς, απορρίπτει όμως τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη διαδικασία αυτή. Δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία, πιέζοντας περισσότερο την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση, να τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ και να δεχτεί απευθείας διάλογο με τα «αυτόνομα» καθεστώτα του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ, εντείνεται ολοένα η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας - όπως και του ΝΑΤΟ - στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Χτες, σε συνέχεια πρόσφατων ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων, μαχητικά αεροσκάφη «Su-27» και «Su-30» πραγματοποίησαν εικονικά χτυπήματα με πυραύλους και βόμβες εναντίον υποτιθέμενων εχθρικών στόχων στην Κριμαία, ανακοίνωσε το γραφείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ