Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Παρεμβάσεις ενάντια στις «Λευκές Νύχτες»

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και εξόρμηση στα μαγαζιά της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Οι πρωτοβουλίες του Σωματείου λήφθηκαν με αφορμή τη «Λευκή Νύχτα» στα καταστήματα, που ήταν προγραμματισμένη για χτες το βράδυ.

Το Σωματείο με την ανακοίνωση και τις παρεμβάσεις του ανέδειξε το πραγματικό περιεχόμενο τέτοιων «πρωτοβουλιών» και κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα. «Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει πέραν του κανονικού ωραρίου του. Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο, να μην αισθάνονται μόνοι», σημείωσε.

«Αποτελεί βασική επιδίωξη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο του Εμπορίου η πλήρης διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας», υπογραμμίζει το Σωματείο. «Κάνουν τα πάντα για να καταργηθεί κάθε "εμπόδιο" - όπως ονομάζουν τα δικαιώματά μας - στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας τους».

«Ολοι αυτοί που μιλάνε για "γιορτή" και "ξεχωριστή νύχτα" (Εμπορικός Σύλλογος, δήμος, Περιφέρεια, αστικά κόμματα, κυβερνήσεις)», συνεχίζει η ανακοίνωση, «σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες».

«Καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, αλλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους», προσθέτει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει σχετικά και με τις προηγούμενες «Λευκές Νύχτες», «σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες και δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία. Καταστρατηγήθηκε ο νόμος για την υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών, αφού πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν έως και τη 01.30 το βράδυ και επέστρεψαν την άλλη μέρα στη δουλειά από τις 07.00 ή τις 07.30».

Η ανακοίνωση καταλήγει με δέσμευση του Σωματείου για ενίσχυση του κοινού μετώπου αγώνα με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, ενάντια στο ξεχείλωμα του ωραρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λευκές νύχτες» εξόντωσης των εργαζομένων και απλήρωτης δουλειάς(2022-08-26 00:00:00.0)
Η «λευκή νύχτα» στον Βόλο καταπατά το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων(2022-08-25 00:00:00.0)
Αντιδράσεις των εργαζομένων στις «Λευκές Νύχτες»(2022-08-04 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι κινήσεις που διευκολύνουν το πλήρες σμπαράλιασμα του ωραρίου(2019-10-30 00:00:00.0)
Μια ακόμα Κυριακή στη δουλειά για τους εμποροϋπαλλήλους...(2019-05-04 00:00:00.0)
Δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα για τους εμποροϋπάλληλους(2015-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ