Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για τις ατομικές συμβάσεις στην «PwC»

«Η "PwC" (και γενικά οι εργοδότες του κλάδου) όχι μόνο αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που οι κυβερνήσεις - τωρινή και παλαιότερες - έχουν απλόχερα προσφέρει στην εργοδοσία, αλλά δεν διστάζει ακόμη και να το καταπατήσει εν γνώσει της, πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων με στόχο να πετύχει τους σκοπούς της», σημειώνει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), με αφορμή το πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ που καταλόγισε στην εταιρεία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Απόφαση Αρ. 26/30-7-2019).

Η Ενωση Λογιστών είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή τις αρνητικές για τους εργαζόμενους συνέπειες των όρων που περιλάμβαναν οι ατομικές συμβάσεις που επέβαλε η εργοδοσία. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις, ανάμεσα σε μια σειρά από όρους που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων (όπως ο διαχωρισμός μισθού σε βασικό μισθό και «οικειοθελή παροχή», η μη αναγνώριση της ειδικότητας κ.ά.), περιλάμβαναν και τη σχετική «δήλωση αποδοχής όρων επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων».

Στο έδαφος αυτό, το σωματείο προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων και κάλεσε την εργοδοσία να αποσύρει τα εν λόγω έγγραφα που ζητούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν. Μάλιστα, η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα της Ενωσης, είχε αποφανθεί ότι οι όροι των νέων συμβάσεων «υπερβαίνουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και χρήζουν επαναδιατύπωσης, ώστε να καταστούν σύννομοι», παρ' όλα αυτά η εργοδοσία συνέχισε να τις εφαρμόζει.

«H εργοδοσία για την υπεράσπισή της μπορεί να επικαλείται εδάφιο της απόφασης που λέει ότι ουδέποτε εξανάγκασε εργαζόμενό της να της χορηγήσει τη συγκατάθεσή του για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ουδέποτε προέβη σε παρακολούθηση των (ηλεκτρονικών ή άλλων) μέσων επικοινωνίας των εργαζομένων της και ουδεμία ζημία προκάλεσε σε εργαζόμενό της. Αλλά και ότι ενεργεί πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και βάσει των αρχών διαφάνειας», σημειώνει η Ενωση, προσθέτοντας ωστόσο: «Οπως όμως παραδέχεται και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που διενέργησε τον έλεγχο, στην ουσία "δεν νοείται παροχή έγκυρης και ελεύθερης συγκατάθεσης για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στην παροχή εργασίας, λόγω της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου"».

Εξάλλου, το σωματείο υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εξακολουθεί, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, να θέτει εμπόδια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα στους χώρους της, να εφαρμόζει ατομικές συμβάσεις που καταπατούν το θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα της οχτάωρης εργασίας, να μην πληρώνει άδειες που δεν έχουν λάβει οι εργαζόμενοι κ.λπ. Με βάση την εξέλιξη του καταλογισμού προστίμου, η ΕΛΕΠΑ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στην «PwC» και να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ενέργεια της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματά τους, αλλά και για να μη μετακυλίσει το πρόστιμο σε αυτούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία(2019-03-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εργοδοτικές πιέσεις με τις «πλάτες» του υπουργείου(2017-12-08 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης(2017-09-30 00:00:00.0)
Καταγγελία της Ενωσης Λογιστών(2017-06-14 00:00:00.0)
Καταγγελίες για αυθαίρετη παράταση του 8ωρου σε λογιστές(2017-02-09 00:00:00.0)
Πρόστιμα στην «Alico» και το «Υγεία»(2011-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ