Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Νέα συνέλευση τη Δευτέρα για την κλιμάκωση του αγώνα

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτησή τους, καθώς βρίσκονται ξανά μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης.

Στο πλευρό τους στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» και αρκετοί μόνιμοι εργαζόμενοι, καθώς και αντιπροσωπείες από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση των εργαζομένων, για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Στην παρέμβασή του στη διοίκηση του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων επισήμανε ότι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους είναι αναγκασμένοι να διεκδικούν το αυτονόητο: Να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, να επαναπροκηρυχθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις εργασίας, να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων σε αορίστου και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οπως επισημάνθηκε, αν φύγουν οι συμβασιούχοι (νοσηλευτές, καθαρίστριες, μάγειρες, τραπεζοκόμες) χαμένοι θα είναι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι. Θα εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η εργασία. Θα υποβαθμιστούν οι παροχές Υγείας - Πρόνοιας, θα χαθεί η πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει.

Παράλληλα, η διοίκηση του Σωματείου τόνισε ότι για να παρέχουν τα νοσοκομεία αναβαθμισμένη και αξιοπρεπή νοσηλεία, σε ένα περιβάλλον καθαρό, με επαρκή ποιοτική διατροφή ασθενών και εργαζομένων, πρέπει να υπάρχουν νοσηλευτές, καθαριστές και καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, μάγειροι, να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στην ανθυγιεινή και βαριά δουλειά τους.

Οπως καταγγέλλει ωστόσο ο πρόεδρος του Σωματείου, Δ. Βρύσαλης,«από τη μεριά της η διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε για άλλη μια φορά να δικαιολογήσει την κατάσταση λέγοντας ότι οι εκλογές ανέστειλαν τις όποιες πρωτοβουλίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν (νέες προκηρύξεις). Ανέφερε επίσης ότι περιμένει τις κατευθύνσεις του υπουργείου, ενώ την επικείμενη απόλυση των 25 εργαζομένων τη μετονόμασε σε... λήξη της σύμβασης».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε απόφαση για δράση. Να συμμετάσχουν στις δράσεις του σωματείου και να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να δοθεί παράταση στους εργαζόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Το θέμα της επικείμενης απόλυσης συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Μαρία Κομνηνάκα.

«Αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους βιώνουν διαρκώς το καθεστώς της ανασφάλειας και της ομηρίας, αφού δουλεύουν χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπου είναι αναγκαίο, μόνιμο και έμπειρο προσωπικό. Η απόλυσή τους θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπου εργάζονται. Επιπλέον, έπεται η απόλυση και για άλλους συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το Δεκέμβρη του 2019 και το Φλεβάρη του 2020», αναφέρει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να διασφαλίσουν για τους εργαζόμενους αυτούς, αλλά και για τους υπόλοιπους συμβασιούχους που λήγουν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ