Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επαναφέρει το θέμα της λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων τις μέρες του καύσωνα

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συνεχίζει τη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει και το προηγούμενο διάστημα με στόχο να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων απέναντι στον καύσωνα, υπογραμμίζοντας ότι «είναι στο χέρι των σωματείων να τα απαιτήσουν και να τα επιβάλουν».

Για το ίδιο θέμα, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου είχε συναντηθεί στις 4 Ιούλη με την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος (πρώην ΚΕΠΕΚ) και την αντίστοιχη Διεύθυνση Λάρισας. Στη συνάντηση αυτή είχε κατατεθεί σχετικό έγγραφο με τα αντίστοιχα μέτρα που διεκδικεί για τέτοιες περιπτώσεις, ζητώντας παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την πλευρά της υπηρεσίας για την εφαρμογή όσων προβλέπονται. Η συνάντηση ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, που συντηρούν αποψιλωμένες τις υπηρεσίες ελέγχου: Οπως είχε επιβεβαιωθεί, οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελάχιστοι, γιατί σε επίπεδο Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν 3 επιθεωρητές που μπορούν να πραγματοποιήσουν κατά μέσο όρο 12 ελέγχους μηνιαίως. Αντίστοιχα σε επίπεδο Νομού Λάρισας υπάρχουν 5 επιθεωρητές που πραγματοποιούν μόνο κατασταλτικούς ελέγχους (μετά από καταγγελία), ενώ υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνηση συνολικά όλων των επιθεωρητών και το οποίο μάλιστα είναι με χρονομίσθωση (leasing) που τους επόμενους μήνες λήγει...

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, που η θερμοκρασία ξαναχτυπάει «κόκκινο», το Εργατικό Κέντρο επανέρχεται με ανακοίνωση και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς.

Με την ανακοίνωσή του, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Σε αυτή τη βάση προβάλλει ξανά μια σειρά από αιτήματα όπως: Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, καθώς και δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης με τους κεφαλαιοκράτες που, με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να τα πάρουν. Απαιτείται επόμενα η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των ταξικών σωματείων, των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, να τα μαζικοποιήσουν και να προπαγανδίσουν αυτά τα μέτρα ως στόχους πάλης μέσα στους εργαζόμενους».

Πρωτοβουλία για το δικαίωμα στις διακοπές

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων που αναπτύσσει για την εργατική οικογένεια, αναδεικνύοντας και το δικαίωμά της στην αναψυχή, στις διακοπές, στην ψυχαγωγία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει δωρεάν ημερήσια εκδρομή για μπάνιο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους στα παράλια του νομού (Αγιόκαμπος - Βελίκα) την Κυριακή 4/8, με ώρα αναχώρησης στις 10 π.μ. από την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Σε σχετική ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Θέλουμε μέσα και από αυτή την προσπάθεια να αναδείξουμε πλευρές που αφορούν αυτή την τόσο ουσιαστική ανάγκη των λαϊκών οικογενειών, η οποία όμως έχει καταντήσει είδος πολυτέλειας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας, της νεολαίας, οι καλοκαιρινές διακοπές κυριολεκτικά αποτελούν "όνειρο θερινής νυκτός". Με μισθούς πείνας, με ανεργία και αυξήσεις - "φωτιά", το κόστος των διακοπών είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους, τους νέους, ακόμα περισσότερο για τους ανέργους».

Σε σχέση με τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού καταγγέλλει το τεράστιο «ψαλίδισμά» τους, με τον κατά πολύ μειωμένο αριθμό δικαιούχων, όπως και τον περιορισμό «που έχει τεθεί ως προς την επιλογή του τουριστικού καταλύματος, ο οποίος έχει ως όρο το κατάλυμα να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής του δικαιούχου. Λες και έχουν τη δυνατότητα οι άνεργοι σήμερα να πάρουν την οικογένειά τους και να πληρώσουν εισιτήρια για να μεταβούν σε κάποια άλλη πόλη, πόσο μάλλον σε νησιά».

Αναδεικνύει παράλληλα την ένταση της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: «Για το Εργατικό Κέντρο ο Τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και ως τέτοια το δικαίωμα στις διακοπές για τον εργαζόμενο είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε αυτά τα πλαίσια παλεύουμε για μια σειρά αιτήματα όπως η εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, αλλά και σε μνημεία, μουσεία, παροχή Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού στους ανέργους και για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δημιουργία δημόσιων και δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ