Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Πυρετός» σχεδιασμών με πρόσχημα την «ασφαλή ναυσιπλοΐα»

Τη δική της πρόταση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό παρουσίασε και η Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται οι σχεδιασμοί δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, με πρόσχημα την ενίσχυση της ασφάλειας σε μια περιοχή υψηλής έντασης που τροφοδοτείται από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις συμφερόντων.

Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «L'Est Republicain» επιβεβαίωσε σχεδιασμούς για συνεργασία ανάμεσα σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, με στόχο τον «συντονισμό» των δυνάμεών τους και την «ανταλλαγή πληροφοριών» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου «για ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα χωρίς επιπλέον στρατιωτικά μέσα». Στις αρχές της βδομάδας, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχε προτείνει τη συγκρότηση μίας ευρωπαϊκής αποστολής για την προστασία της «διεθνούς ναυσιπλοΐας» στον Περσικό, ένα τριήμερο αφότου κατελήφθη δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία στα Στενά του Ορμούζ.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, συγκαλώντας στη Μόσχα συνάντηση με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους αραβικών χωρών, του Ιράν, της Τουρκίας, των άλλων τεσσάρων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των χωρών BRICS, παρουσίασε τη ρωσική πρόταση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό. Με απώτερο στόχο την εδραίωση της αυξημένης ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ρωσία μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία ενός πολυμερούς, «ανοικτού σε όλους», συστήματος ασφαλείας από χώρες που θα συμμετέχουν σε έναν «μοναδικό αντιτρομοκρατικό συνασπισμό», που θα ενδιαφέρεται «για την εξάλειψη εξτρεμισμού και τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και θα έχει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση μίας βιώσιμης πολιτικής λύσης σε Συρία, Υεμένη, άλλες χώρες της περιοχής». Προτείνεται επίσης «οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» να διενεργούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τη Χάρτα του διεθνούς Οργανισμού και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, «στη στέρεη βάση του διεθνούς δικαίου».

Το ίδιο διάστημα, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι, δηλώνοντας πως υπάρχει «συντονισμός» ανάμεσα σε αραβικές χώρες και χώρες του Περσικού Κόλπου προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Πιέσεις και διεργασίες με στόχο τη συγκρότηση «διεθνούς» αποστολής που θα εξασφαλίζει τάχα τη διεθνή ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Περσικό ξεκίνησαν πρώτες οι ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνη, δίχως ωστόσο έως τώρα να έχουν κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πέραν του ονόματος της επιχείρησης, που την αποκαλούν «Operation Sentinel» («Επιχείρηση Φρουρός»).

Στο μεταξύ, ένταση στις ιρανο-βραζιλιάνικες σχέσεις δημιουργεί τις τελευταίες βδομάδες η απαγόρευση τροφοδοσίας με καύσιμα σε δύο ιρανικά εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν βραζιλιάνικο καλαμπόκι έξω από το λιμάνι Παρανάγκουα της Βραζιλίας, με πρόσχημα την «ανησυχία» των βραζιλιάνικων αρχών για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ