Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Εμπόδισαν τον απόπλου ρωσικού τάνκερ

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Μόσχα η απαγόρευση του απόπλου του ρωσικού πετρελαιοφόρου «Neyma/Nika Spirit» από τις ουκρανικές αρχές, στο λιμάνι Ισμαήλ της ευρύτερης περιοχής της Οδησσού στην Ουκρανία, με την κατηγορία πως είχε εμπλακεί το Νοέμβρη του 2018 στην υπόθεση αναχαίτισης τριών ουκρανικών πολεμικών σκαφών στον πορθμό του Κερτς.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις ουκρανικές αρχές ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση συνέχισης κράτησης του πληρώματος του σκάφους, το οποίο ωστόσο αφέθηκε ελεύθερο να επιστρέψει στη Μόσχα, έπειτα από ολιγόωρη κράτηση και ανάκριση. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διερευνήσει τις συνθήκες κράτησης του σκάφους και επιφυλάσσεται για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων». Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, χαρακτήρισε τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών σε βάρος του ρωσικού τάνκερ «απολύτως παράνομες» και «επιζήμιες» για τις διμερείς σχέσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αναφέρει ότι από κοινού με τη Στρατιωτική Εισαγγελία σταμάτησαν το ρωσικό τάνκερ επειδή το αναγνώρισαν με βάση τον αριθμό Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας IMO-8895528, μέσω του διεθνούς συστήματος EQUASIS.

Στις 25/11/2018 Ρώσοι συνοριακοί φρουροί είχαν συλλάβει στον πορθμό του Κερτς τρία ουκρανικά πλοία και 24 Ουκρανούς ναύτες που επέβαιναν σ' αυτά, μεταξύ των οποίων και δύο άνδρες της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, με την κατηγορία ότι εισήλθαν χωρίς άδεια στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Οι 24 Ουκρανοί ναύτες κρατούνται στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ