Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στον Λευκό Οίκο ο Πακιστανός πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση Τραμπ - Καν

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Καν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντρική Ασία και συνολικά στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού συνδέεται η υποδοχή που επιφύλαξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν.

Πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός ηγέτης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Πακιστάν για τη «διευθέτηση» της κρίσης στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι «τώρα, (οι Πακιστανοί) μας βοηθούν πολύ» και ότι «το Πακιστάν θα κάνει πολλά» για το Αφγανιστάν. Μετά τις απανωτές «επιπλήξεις» της Ουάσιγκτον προς το Ισλαμαμπάντ, για τη στάση του απέναντι στους Ταλιμπάν (των οποίων οι πακιστανικές αρχές θεωρούνταν βασικός υποστηρικτής για χρόνια), ο Τραμπ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «κατά το παρελθόν δεν πιστεύω ότι το Πακιστάν σεβόταν τις ΗΠΑ», αλλά τώρα αυτό αλλάζει, και συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε απαντήσεις για το Αφγανιστάν πολύ γρήγορα».

O Αμερικανός ηγέτης ισχυρίστηκε πως «θα μπορούσα να κερδίσω αυτό τον πόλεμο σε μία βδομάδα», «απλώς δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατομμύρια ανθρώπους» και συμπλήρωσε ότι «εργαζόμαστε με το Πακιστάν και με άλλους για να αποδεσμευτούμε», μιλώντας μάλιστα για «μεγάλες προόδους» που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες, με τη βοήθεια και του Πακιστάν.

Από τη μεριά του, ο Ιμράν Καν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ζωτική σημασία για το Πακιστάν. Εχουμε δεσμούς που δημιουργήθηκαν από τον καιρό της ανεξαρτητοποίησης του Πακιστάν» και υποστήριξε ότι «σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ειρήνη στο Αφγανιστάν».

Να σημειωθεί πάντως ότι η ανάδειξη - πέρυσι τον Ιούλη - του «μεταρρυθμιστικού» κόμματος «Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη» (PTI), με ηγέτη του σήμερα τον 65χρονο πρώην παίκτη του κρίκετ διεθνούς φήμης Ιμράν Καν, σηματοδότησε την αποφασιστικότητα της πακιστανικής αστικής τάξης να διαπραγματευτεί και με άλλα ισχυρά κέντρα, όπως τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, επιλογές που η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία. Ενδεικτικές άλλωστε της προσπάθειας και της Μόσχας και του Πεκίνου να ενισχύσουν την παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιοχή της Ασίας, είναι και οι διαρκείς «πρωτοβουλίες» τους για την «ειρήνη στο Αφγανιστάν», με διάφορες «διεθνείς συναντήσεις», των οποίων η σύνθεση καθορίζεται ανάλογα με το πώς καλύτερα ευνοούνται οι δικές τους μεθοδεύσεις.

Τέλος, ο Τραμπ εξέφρασε τη διάθεση της Ουάσιγκτον και να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έχει δεχτεί σχετική πρόταση και από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «τύχη» της Κοντούζ «καίει» το Ισλαμαμπάντ (2001-11-23 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «ζωτικών» ισορροπιών (2001-11-18 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι συνοριακές δυνάμεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (2001-11-17 00:00:00.0)
Επιπλέον μέτρα για την «καταστολή των ταραχών» (2001-10-11 00:00:00.0)
Ο μεγάλος ελιγμός του Μουσαράφ; (2001-10-04 00:00:00.0)
Εντείνεται η ανησυχία για τη «Βόρεια Συμμαχία» (2001-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ