Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
Νέα συνάντηση από σήμερα στο Κάιρο

Με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιοχή στην αναμέτρησή τους με τη Ρωσία

Από την πρώτη συνάντηση του Φόρουμ τον περασμένο χειμώνα
Από την πρώτη συνάντηση του Φόρουμ τον περασμένο χειμώνα
Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου η δεύτερη συνάντηση του «East Mediterranean Gas Forum» (Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο), στο οποίο συμμετέχουν Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρος, αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Φόρουμ, θα συμμετάσχει μεγάλη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Τραμπ, με τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι αλλά και τον αρμόδιο για ζητήματα Ενέργειας υφυπουργό Εξωτερικών Φράνσις Φάνον. Μάλιστα ο Πέρι έχει επαφές στην περιοχή από τις αρχές της βδομάδας, στο Ισραήλ, όπου συζήτησε με τον ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτζ την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για «το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση των επενδύσεων στην ανάπτυξη του αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», την «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας» κ.λπ.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης, που αναμένεται να έχει και διμερή συνάντηση με τον Πέρι.

Μιλώντας για τη σημασία του συγκεκριμένου Φόρουμ, αλλά και της τετραμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ (της οποίας αναμένεται νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα, στην Αθήνα), ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι «δείχνουν το συνασπισμό των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά την κοινή προσπάθειά μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σε ό,τι αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της καθεμιάς από τις χώρες που συμμετέχουν».

Η συγκρότηση του Φόρουμ αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τους όρους συμμετοχής ή/και αποκλεισμού χωρών όπως η Τουρκία, σε μια περίοδο μάλιστα που η Αγκυρα παζαρεύει τη «συμβολή» της στη διευθέτηση διαφόρων κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Ιράν), ενώ οξύνονται οι αντιθέσεις με την Ουάσιγκτον αλλά και διευρύνονται οι συγκλίσεις με τη Μόσχα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εμφανιστεί ακόμα και παροτρύνσεις - εντός και εκτός Τουρκίας - για να πρωτοστατήσει στη δημιουργία «εναλλακτικών» Φόρουμ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ναυτικά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή αναδεικνύουν και τα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Eagle Salute - Eagle Response 2019», που πραγματοποιούνται από την αρχή της βδομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, με φρεγάτες, αντιτορπιλικά και ναρκαλιευτικά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ειδικές δυνάμεις της αιγυπτιακής ακτοφυλακής. Τα γυμνάσια παρακολουθούν και αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, σε ρόλο παρατηρητή.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι βασικός σκοπός των γυμνασίων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τις Ενοπλες Δυνάμεις «αδελφικών και φιλικών χωρών», οι ανταλλαγές πληροφοριών και η βελτίωση τεχνικών και προσπαθειών ενίσχυσης της ασφαλούς ναυσιπλοΐας σε μια περιοχή έντασης των ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ