Τις τελευταίες βδομάδες, παρατηρεί αναγνώστης του «Ρ», σε μερικά μεγάλα καταστήματα που εδώ και καιρό ακολουθούν το σύστημα της διπλής αναγραφής των τιμών, ενώ μέχρι τώρα είχαν με μεγάλα στοιχεία τις δραχμές και με μικρά τα ευρώ, έχουν αντιστρέψει τον τρόπο αναγραφής των τιμών. Εχουν δικαίωμα να το κάνουν αυτό;
- Είναι σωστό ότι σε πολλά καταστήματα έχει ξεκινήσει αυτή ακριβώς η διαδικασία, η οποία δεν είναι σε αντίθεση με την πορεία προς την οριστική εισαγωγή του ευρώ. Το ουσιαστικό πρόβλημα βέβαια δεν είναι στο χρόνο που θα επιλέξει ο κάθε επιχειρηματίας να αλλάξει τις ενδείξεις των τιμές στα εμπορεύματα, αλλά ΠΩΣ τις αλλάζει. Κατά πόσο δηλαδή, κάνει απλώς αντιμετάθεση των τιμών σε δραχμές και σε ευρώ, ή αν χρησιμοποιεί τη... δημιουργική λογιστική. Το πρόβλημα, με δύο λόγια, είναι να μην αξιοποιηθεί η εισαγωγή του νέου νομίσματος σαν μια ευκαιρία για την επιβολή ανατιμήσεων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Υποτίθεται πως οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών έχουν δεσμευτεί να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, ωστόσο ουδείς πιστεύει ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά τις μετατροπές από δραχμές σε ευρώ, τυπικά προβλέπεται να ακολουθηθεί μία και μόνη διαδικασία. Η μετατροπή θα πρέπει να γίνεται παίρνοντας υπόψη την πλήρη ισοτιμία δραχμές προς ευρώ. Ενα ευρώ δηλαδή, είναι 340,75 δραχμές. Ούτε 340,8 ούτε 340,7, ούτε - πολύ περισσότερο - 341. Για να μετατρέψουμε τις δραχμές σε ευρώ, κάνουμε πάντα ΔΙΑΙΡΕΣΗ. Διαιρώντας τις δραχμές με τον αριθμό 340,75 βρίσκουμε τα περιβόητα ευρώ, που έχουν πάντα και δύο δεκαδικά. Το δεύτερο δεκαδικό παραμένει ίδιο αν το τρίτο είναι μικρότερο του 5 και στογγυλοποιείται στον επόμενο αριθμό αν το τρίτο είναι μεγαλύτερο από 5. Για παράδειγμα οι 7.528 δραχμές διαιρούμενες με το 340,75, δίνει αποτέλεσμα 22,09024. Αρα το ποσό σε ευρώ είναι 22,09. Αν οι δραχμές ήταν 6.985 και το αποτέλεσμα της διαίρεσης 20,49889, το ποσό μας θα ήταν 20,50 ευρώ.