Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τη δίκαιη απεργιακή μάχη

Απαιτούν ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του αγωνιστή συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής
Από την απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής
Με νέα, 48ωρη απεργία, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου» τον αγώνα τους, διεκδικώντας την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του αγωνιστή συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, καθώς και την εφαρμογή όλων όσα επέβαλαν με την πάλη τους το προηγούμενο διάστημα.

Παρά τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, η οποία είχε πλέον στα χέρια της και την αντιαπεργιακή δικαστική απόφαση, παρά την νέα παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στην περιφρούρησή της από τα ξημερώματα της Παρασκευής μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, κράτησαν για μία ακόμα μέρα το εργοστάσιο κλειστό, καθώς οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Τετάρτη 17/7.

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους όπως έχει προκηρυχθεί, μέχρι τις 10 μ.μ. του Σαββάτου 20/7.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα 48ωρη απεργία έχει κηρυχθεί από την Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου ως άμεση και έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο, υιοθετώντας την αγωγή της εργοδοσίας, έκρινε παράνομη την απεργία που είχε κηρύξει το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το δικαστήριο αποδέχτηκε τον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι τάχα δεν απολύει τον για χρόνια εργαζόμενό της Μ. Μέντη, αλλά ότι έχει το «δικαίωμα» να μην ανανεώσει τη σύμβασή του, καθώς εργαζόταν σε αυτήν ως «εργολαβικός» εργαζόμενος...

Με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας την συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους. Οπως υπογράμμισε, «κάθε απόλυση εργαζόμενου δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά όλους τους εργαζόμενους». Τόνισε πως κυβέρνηση και εργοδοσία δεν θέλουν τη σταθερή δουλειά, αλλά ελαστικές μορφές απασχόλησης, έτσι ώστε να απολύει και να προσλαμβάνει ο εργοδότης όποτε θέλει. Το ΚΚΕ, κατέληξε, στέκεται απέναντι σ' όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, απαιτώντας από την κάθε κυβέρνηση την κατάργησή του.

Απευθυνόμενος στους εργάτες, ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, στηλίτευσε την απόφαση του δικαστηρίου και τόνισε πως στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους κυβέρνηση, εργοδοσία, κατασταλτικούς μηχανισμούς και την αστική Δικαιοσύνη. Η επίθεσή τους αποτελεί ουσιαστικά ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία, είπε.

Από την άλλη, υπογράμμισε, οι δεκάδες δηλώσεις συμπαράστασης πανελλαδικά δείχνουν πως ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, όλων των κλάδων.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης έχουν εκδώσει μέχρι τώρα το ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ζακύνθου και Λάρισας, δεκάδες Ομοσπονδίες και συνδικάτα από όλη τη ώρα.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Βαλένθια (STM - Intersindical Valenciana).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ