Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπερασπιζόμαστε το ΣΕΠΕ, απαιτούμε την άμεση ενίσχυσή του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τους μηχανισμούς ελέγχου στους χώρους εργασίας που οι ίδιοι είχαν επιβάλει, όπως και να απαιτήσουν την ενίσχυσή τους, απευθύνει το ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ενσωματώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Γενική Γραμματεία Εργασίας.

Σε σχόλιό του για το θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει την απαξίωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του, που το οδηγεί σε ουσιαστική αδράνεια, με σκοπό να εξυπηρετηθεί η "βιώσιμη ανάπτυξη", δηλαδή η κερδοφορία των εργοδοτών, να συνεχιστεί και να ενταθεί η επίθεση στους εργαζόμενους».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ήδη μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε απαξίωση του μηχανισμού του ΣΕΠΕ, μεταξύ άλλων με ελάχιστους επιθεωρητές σε σχέση με τις ανάγκες, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τώρα, με την απόφαση της κυβέρνησης, οι εργοδότες θα ξεσαλώσουν στην παρανομία εις βάρος των εργατών, θα τους τσακίζουν σε ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τα στοιχειώδη που επιβάλλουν οι εναπομείνασες συμβάσεις εργασίας».

Το ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τον μηχανισμό ελέγχου, που οι ίδιοι είχαν επιβάλει. Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το ΣΕΠΕ, ζητά να μην προχωρήσει η ενσωμάτωσή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας, απαιτώντας ταυτόχρονα εδώ και τώρα την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό, την αναβάθμιση των μεικτών κλιμακίων (επιθεωρητών, σωματείων εργαζομένων), ώστε να επιτελέσει το έργο για το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, δημιουργήθηκε».

Διαχρονική απαξίωση από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για το ΣΕΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε πως «έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος του, θωρακίζεται θεσμικά και ενδυναμώνεται η οργανωτική του δομή...», καθώς, όπως λέει, «περνά στα χέρια της δημόσιας διοίκησης..!».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοί της, μεθοδεύοντας την παραπέρα απαξίωση του ΣΕΠΕ, υπηρετεί την απαίτηση του κεφαλαίου να έχει ακόμα πιο λυμένα τα χέρια του στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η πείρα των εργαζομένων αλλά και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι την ίδια ακριβώς απαίτηση υπηρέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους αντίστοιχους έωλους ισχυρισμούς της περί «ενίσχυσης του ΣΕΠΕ».

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Εκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2017), οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία μειώνονται σταθερά από το 2013, ενώ το 2017 (τελευταία χρονιά που έχουν δοθεί στοιχεία) εμφάνισαν αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας στον μικρότερο αριθμό από το 2001!

Με δεδομένο τον αριθμό των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων (236.500) και τα στοιχεία ελέγχων που έδωσε το ΣΕΠΕ για το 2017, απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, καθώς και 8 χρόνια για τον έλεγχο των εργασιακών σχέσεων!

Την αντεργατική εικόνα συμπληρώνουν ο μικρός αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, η ανεπάρκεια μέσων, καθώς και η ίδια η κατεύθυνση που δίνουν οι κυβερνήσεις στη λειτουργία του, πάντα με γνώμονα την «προστασία της επιχειρηματικότητας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ