Η «Amazon», για παράδειγμα, του τρισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, που αποτελεί σύμβολο καινοτομίας, καθώς ομολογουμένως ανέτρεψε διά παντός τις ισορροπίες στις λιανικές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, βγάζει αστρονομικά κέρδη χωρίς να συμπιέζει το εργατικό κόστος;
Τότε από πού αντλούνται τα κέρδη της, που μόνο στις ΗΠΑ ήταν 5 και 11 δισ. δολάρια το '17 και το '18, όχι μόνο χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ ομοσπονδιακού φόρου, αλλά και με επιστροφές φόρου 129 εκατ. δολαρίων το 2018!
Από την «εργασιακή δυστοπία», φυσικά, που καθιέρωσε για τους εργαζομένους της, τους περισσότερους από κάθε άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ που ζουν από κουπόνια σίτισης και αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, για να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την αποδοτικότητά τους, από την οποία αναλόγως και πληρώνονται. Ορίστε το «κοινωνικό» πρόσωπο της καινοτομίας.
«Δεν φτάνουν μόνο οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, οπότε μην τυχόν και παρεκκλίνετε από τις δεσμεύσεις σας» ήταν ουσιαστικά το μήνυμα του ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του, όπου αναφέρει: «Οπως το αναπτυξιακό αποτύπωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν στο παρελθόν πενιχρό λόγω της υπερφορολόγησης, έτσι και στο μέλλον η μείωση της φορολογίας, για να έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, θα πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Δεν χωράνε λογικές «αν κάνει έστω κάποια από όσα έταξε καλά θα είναι» στους βιομηχάνους, που δεν χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους... σε αντίθεση με αυτό που καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν. Ο ΣΕΒ αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να βελτιώσει περαιτέρω το «οικονομικό κλίμα», και είμαστε σίγουροι πως θα το κάνει...
Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θεώρησε «επιβεβλημένο» να «στάξει μέλι» για τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές...». Πρόσθεσε μάλιστα πως η «απαρέγκλιτη τήρηση» της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να φέρει «ένα καλύτερο μέλλον». Αμέσως μετά, και απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν για «κωλοτούμπα», δήλωσε ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν: «Ηταν σαφές ο αποδέκτης (sic)... ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στη συγκεκριμένη περίσταση». Δεν αρμόζει πλέον στη ΝΔ, τώρα που είναι κυβέρνηση, ο προηγούμενος ρόλος της, να συμπληρώνει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τον ουσιαστικό χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής συμφωνίας, ψαρεύοντας παράλληλα, με ιαχές, ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού. Ο ρόλος που αρμόζει τώρα είναι η επικρότηση και προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Μιλώντας σε πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να προκάλεσε αγωνία ανάμεσα σε δύο κουβέντες του, όταν είπε πως το νέο κόμμα στο οποίο θα μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φέρει και πράσινες εκτός από κόκκινες (μοβ) σημαίες. Αμέσως μετά, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο «plot twist» (ανατροπή σεναρίου), είπε πως το πράσινο δεν έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ - «ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ», είπε - αλλά με την ισχυρή αναφορά σε άλλο πράσινο, αυτό της οικολογίας. Ισως να ένιωσε την ανάγκη να κάνει τούτη τη διευκρίνιση, καθώς πρωτύτερα είχε πει πως το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί θα εκφράζει και κεντροαριστερούς και σοσιαλδημοκράτες... Ισως από την άλλη να το είπε κοιτάζοντας τη στρατιά στελεχών που έχει συλλέξει από το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα αρχίσει το «μεγάλο άνοιγμα» που εξήγγειλε... προφανώς για να μαζέψει κι άλλους.
1810 Η Κολομβία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1821 Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.
1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής», όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.
1891 Ιδρύεται το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του δήμου Ιτάμου, στα Αγραφα της Καρδίτσας, ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Τη δεκαετία του 1930 δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των τηλεγραφητών. Μετά την κήρυξη του πολέμου, ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, το Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και το Δεκέμβρη αναπτύσσει δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου φτάνει έως το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1949 εκλέγεται αναπληρωματικό και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη του 1949 περνάει στην ΕΣΣΔ. Το 1954 επιστρέφει στην Ελλάδα παράνομα, συλλαμβάνεται μετά από λίγους μήνες και δικάζεται το 1960. Απελευθερώνεται το 1966, με την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 1967 συλλαμβάνεται ξανά και εξορίζεται μέχρι το 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, ο Χαρίλαος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη, εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1973, επανεκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Το καλοκαίρι του 1989, σε Ολομέλεια της ΚΕ, ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη και στη διάσωση του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1990 - 1991 αλλά και στην ανασυγκρότησή του και στην επιστροφή στις αρχές του, υπήρξε αποφασιστικός. «Εφυγε» το Μάη του 2005.
1919 Γενικές απεργίες αλληλεγγύης στη Σοβιετική Ρωσία και Ουγγαρία πραγματοποιούνται σε Ιταλία και Σερβία.
1923 Δολοφονείται ο αρχηγός των Μεξικανών εξεγερμένων, στρατηγός Πάντσο Βίγια.
1927 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών.
1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν το δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία. Την επόμενη μέρα ιδρύεται η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ενώ η 1η Πολωνική Στρατιά και ο Λαϊκός Στρατός ενώνονται σε κοινό στρατιωτικό Σώμα.
1974 Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου, που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954).
1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.
1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ. Ο διορισμός του πιο «σοσιαλίζοντα» Α. Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών, που όμως δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα την Επανάσταση του Οκτώβρη υπό την ηγεσία των μπολσεβίκων.
1925 Ο Τζον Σκόουπς, καθηγητής Βιολογίας στις ΗΠΑ, καταδικάζεται σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.
1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.
1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπόγειου σιδηρόδρομου, που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.
1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας πραγματοποιούν στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους. Τις επόμενες μέρες η απεργία γενικεύεται, ενώ στην κινητοποίηση μπαίνουν επαγγελματίες της πόλης και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.
1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.
1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργή συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.
1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («Κίνημα των 70 Ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.
1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
1992 Ολοκληρώνεται στο Κάιρο, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.