Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι τον απεργιακό τους αγώνα

Παράνομη έκρινε την απεργία το δικαστήριο - Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια
Τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», διεκδικώντας την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του αγωνιστή συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, καθώς και την εφαρμογή όλων όσα επέβαλαν με την πάλη τους το προηγούμενο διάστημα, κόντρα στην εντεινόμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τον αγώνα τους.

Χτες, σε μία ακόμα δικαστική απόφαση με διαδικασίες - εξπρές που στρέφεται ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, υιοθετώντας την αγωγή της εργοδοσίας, έκρινε παράνομη την απεργία που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου μετά από απόφαση των ίδιων των εργαζομένων.

Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το δικαστήριο αποδέχτηκε τον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι τάχα δεν απολύει τον για χρόνια εργαζόμενό της Μ. Μέντη, αλλά ότι έχει το «δικαίωμα» να μην ανανεώσει τη σύμβασή του, καθώς εργαζόταν σε αυτήν ως «εργολαβικός» εργαζόμενος. Παραπέρα, το δικαστήριο υιοθέτησε την απαίτηση της εργοδοσίας να απαγορευτεί στο κλαδικό Συνδικάτο να κηρύξει «στο μέλλον κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση (απεργία, στάση εργασίας ή αποχή) με αίτημα τη συνέχιση της απασχόλησης του Δαμασκηνού Μέντη στην ενάγουσα».

Απαντώντας άμεσα και στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου κήρυξε 48ωρη απεργία στην επιχείρηση, από χτες στις 10 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. του Σαββάτου 20/7.

Υπενθυμίζουμε πως ήδη οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» πραγματοποίησαν με καθολική συμμετοχή 24ωρη απεργία προχτές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα, καθώς και 6ωρες στάσεις εργασίας στην πρώτη και δεύτερη βάρια του Σαββάτου.

Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα δικαστήρια

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους έδωσαν τη μάχη και στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με συγκέντρωση έξω από το κτίριο που δικαζόταν η εργοδοτική προσφυγή, αλλά και με τις παρεμβάσεις τους μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θανάσης Φωτόπουλος, καταθέτοντας στο δικαστήριο, τόνισε πως η εκδικητική απόλυση του Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη έχει ως μοναδικό λόγο το γεγονός πως ο εργαζόμενος είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου στην επιχείρηση, συνιστώντας ουσιαστικά μια συνδικαλιστική δίωξη από την εργοδοσία.

Τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας πως ο απολυμένος συμβασιούχος δεν είναι εργαζόμενος της εταιρείας, αλλά έχει προσληφθεί από εταιρεία ενοικιαζόμενων εργαζομένων και μόνο έναντι αυτής μπορεί να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα, κατέρριψαν στην πράξη οι συνάδελφοί του, με την ενότητα και την αταλάντευτη αγωνιστική τους στάση.

Μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» έδωσαν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση στα δικαστήρια, στέλνοντας έτσι μήνυμα πως δεν θα τρομοκρατηθούν και θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους.

«Δουλεύουμε στα ίδια πόστα, τις ίδιες μηχανές, με το ίδιο ωράριο και τις ίδιες αποδοχές. Ακόμα οι μισθοί όλων (σ.σ. μόνιμων και εργολαβικών) πληρώνονται από την "Αφοί Βλάχου", όχι από το "δουλεμπορικό"», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια εργαζόμενου, καθώς περίμενε το μεσημέρι έξω από το Πρωτοδικείο την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η εργοδοσία με την απόλυση του Μάη, τα δικαστήρια και τις δυνάμεις καταστολής θέλει να δείξει τα δόντια της. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία», προσθέτει ένας από τους συναδέλφους του απολυμένου.

Ο Θ. Φωτόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες μετά την ακροαματική διαδικασία, τόνισε τη σημασία που έχει για τον αγώνα τους η ενότητα που διατηρούν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και μη, Ελληνες και μετανάστες, καθώς απέναντί τους έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την εργοδοσία την ίδια, αλλά και συνολικά την αντεργατική νομοθεσία και δικαιοσύνη, όπως και τις αστικές κυβερνήσεις που έχουν διαμορφώσει το οπλοστάσιο των εργοδοτών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Βάλσαμος Συρίγος και Νίκος Μαυροκέφαλος.

Συμμετείχαν επίσης ο Γ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), η Γ. Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Γ. Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αττικής, ο Μ. Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Π. Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος κ.ά.

Νέες ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδος, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Βαλένθια (STM - Intersindical Valenciana).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για τους πρώην εργαζόμενους σε «Ελευθεροτυπία» και «Ευρώπη»(2020-06-26 00:00:00.0)
Ενωμένοι στην απεργιακή μάχη απέναντι στην τρομοκρατία και την ποινικοποίηση(2019-07-24 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα την απεργιακή μάχη(2019-07-23 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση(2007-03-21 00:00:00.0)
Την Πέμπτη όλοι έξω από τη ΔΕΛΤΑ(2007-03-20 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την προσπάθεια φίμωσης(1997-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ