Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στρατιωτικές κινήσεις από τις ΗΠΑ και ρωσικές προειδοποιήσεις

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνεται μέρα με τη μέρα η ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου με φόντο τους οξυμένους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ για παζάρια που θα περιορίσουν τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν.

Χτες, η επιβεβαίωση της είδησης από τη μεριά των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» πως κατέλαβαν «ξένο» μικρό τάνκερ (πιθανώς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με 12μελές πλήρωμα και ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμων, κοντά στο νησάκι Λαράκ στα Στενά του Ορμούζ, με την κατηγορία πως έκανε λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου, στάθηκε αρκετή για να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο της έντασης. Αρκετά διεθνή αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν την είδηση, επιχειρώντας να την παρουσιάσουν περίπου σαν «επιθετική» ενέργεια του Ιράν κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ώστε να ενισχύσουν το σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέας ναυτικής αποστολής «προθύμων» στον Περσικό Κόλπο.

Η αποστολή αυτή (που αναμένεται να ανακοινωθεί πιο λεπτομερώς εντός τρέχοντος 24ώρου ή το αργότερο τα ξημερώματα του Σαββάτου από αξιωματούχους του Πενταγώνου) σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από πολεμικά πλοία και αεροσκάφη συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, με πρόσχημα την ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν Ενέργεια και άλλα εμπορεύματα σε Περσικό Κόλπο, Στενά του Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν. Μία από τις χώρες της ΕΕ που μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτήν τη δύναμη είναι η Ολλανδία.

Στρατιωτική κινητικότητα

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναλύοντας δορυφορικές φωτογραφίες από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, διαπίστωσε μετακίνηση στρατευμάτων και μεταφορά πυραύλων «Πάτριοτ» σε βάσεις νοτίως της πρωτεύουσας Ριάντ. Μετέδωσε, επίσης, την πληροφορία περί πιθανής μεταφοράς 500 Αμερικανών στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία.

Το κλίμα αύξησης της στρατιωτικής κινητικότητας «φούντωσε» και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σαουδάραβα στρατηγό Πρίγκιπα Φαχντ μπιν Τούρκι, στο Ριάντ της Σ. Αραβίας επιβεβαίωσε ότι συνομιλεί με άλλες χώρες, για να δημιουργηθεί δύναμη «που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στον Περσικό.

Ο Σαουδάραβας στρατηγός Τούρκι (που είναι επικεφαλής και της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της χώρας του στην Υεμένη από το 2014) ερωτηθείς εάν η Σαουδική Αραβία προτίθεται να στείλει δυνάμεις στον Περσικό για τη συνοδεία των εμπορικών σκαφών της, απάντησε πως το πράττει ήδη στην περίπτωση εμπορικών πλοίων της χώρας που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Και παζάρια μέσω πιθανού Αμερικανού «απεσταλμένου»...

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση με το Ιράν σε διάφορα επίπεδα. Χτες, το αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Politico» μετέδωσε πως ο Πρόεδρος Τραμπ έχρισε «ειδικό απεσταλμένο», με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον - Τεχεράνης τον 56χρονο Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ραντ Πολ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «POLITICO», ο Πολ φέρεται πως θα επιδίωκε τουλάχιστον έως σήμερα (Παρασκευή) μια μυστική συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στη Νέα Υόρκη, όπου ο τελευταίος βρίσκεται εκεί από τη Δευτέρα για να συμμετάσχει σε φόρουμ του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πάντως, ο Ζαρίφ, που αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για το Καράκας, δήλωσε πως το Ιράν δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ξανά τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αγοράζεις το ίδιο άλογο δύο φορές»...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Οι εξελίξεις στον Περσικό συζητήθηκαν σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αυτήν την αφορμή εξέφρασε τη βούληση της Μόσχας να συμμετάσχει στο όργανο εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν που έχει στήσει η ΕΕ και είναι γνωστό ως INSTEX, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες των αμερικανικών σκληρών κυρώσεων. Χαρακτήρισε το INSTEX «σημαντικό σχέδιο που επιδιώκει την προστασία συμφερόντων ευρωπαϊκών εταιρειών, από τις παράνομες προσπάθειες να περιοριστούν οι δραστηριότητές τους από τρίτες χώρες» (υπονοώντας τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν). Πρόσθεσε πως μόλις εφαρμοστεί επιτυχώς ο μηχανισμός INSTEX η Ρωσία μπορεί να συμμετάσχει.

Παράλληλα, από τη Γερμανία, όπου μετέβη χτες για συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post» επισήμανε ότι «απερίσκεπτες κινήσεις στον Περσικό Κόλπο μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκρουση με απρόβλεπτες, καταστροφικές συνέπειες». «Είμαστε μάρτυρες της αύξησης των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό, ενόψει της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που δημιουργεί κινδύνους ένοπλης σύγκρουσης» προειδοποίησε, επισημαίνοντας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τις «απολύτως νόμιμες και αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες με το Ιράν κατ' εντολήν οποιουδήποτε με φοβίες ή καπρίτσια».

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, το τελευταίο 48ωρο οι υπουργοί Τηλεπικοινωνιών των Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας και Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία «Κοινής Αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» (ICT) που αφορά υποδομές, συστήματα και τεχνολογίες ψηφιοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ