Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε και η εκλογή προεδρείου

INTIME NEWS

Με την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων, ξεκίνησε και επίσημα από χτες η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη, όπως ήδη προ ημερών είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Τασούλας. Στους 298 ψηφίσαντες, υπέρ ψήφισαν 283 βουλευτές και 15 «παρών» (στις ψηφοφορίες αυτές δεν προβλέπεται ψηφοδέλτιο του «όχι»). Το ΚΚΕ, κατά την πάγια τακτική του, ψήφισε «παρών».

Λίγη ώρα αργότερα, σε ξεχωριστή συνεδρίαση εξελέγησαν οι 8 αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς του προεδρείου. Οσον αφορά τους αντιπροέδρους, τρεις εκλέγει το πρώτο κόμμα και από έναν τα υπόλοιπα. Από την πλευρά της ΝΔ εξελέγησαν οι Ν. Κακλαμάνης, Χ. Αθανασίου και Θ. Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Δ. Βίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, από την Ελληνική Λύση ο Απ. Αβδελάς και από το ΜΕΡΑ25 η Σ. Σακοράφα.

Από το ΚΚΕ στη θέση του 6ου αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη ο Γιώργος Λαμπρούλης, στο πλαίσιο του καταμερισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο πλαίσιο του καταμερισμού ορίζονται ο Θανάσης Παφίλης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αμέσως μετά την εκλογή του, στην ομιλία του προς την Ολομέλεια ο νέος πρόεδρος έδωσε το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και έκανε ειδική αναφορά στις πρώτες κυβερνητικές προτεραιότητες, που είναι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο» και ότι «η Βουλή θα κριθεί από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία και τον προορισμό της», τη στήριξη του κράτους της αστικής τάξης. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αφού αυτή η Βουλή είναι και αναθεωρητική. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής από τον προηγούμενο πρόεδρο, Ν. Βούτση, ο νέος πρόεδρος, δίνοντας με τη σειρά του το στίγμα της συναίνεσης και στη γραμμή ότι «το κράτος έχει συνέχεια», είπε πως «παραλαμβάνω τη σκυτάλη και θα επιχειρήσω να την πάω όσο μπορώ παραπέρα». Απαντώντας, ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Βούτσης υποσχέθηκε ότι «θα προσπαθήσουμε θεσμικά εδώ να προχωρήσουμε μαζί»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ