Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Η ζωή είναι ωραία να αγωνίζεσαι παρέα... »

Στιγμιότυπα από την παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διημέρου

Από την «πορεία» στο χώρο της κατασκήνωσης
Από την «πορεία» στο χώρο της κατασκήνωσης
Στο πλαίσιο του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, λειτούργησε για 7η συνεχόμενη χρονιά παιδική κατασκήνωση για τους μικρότερους φίλους της ΚΝΕ. Για σχεδόν 3 μέρες, παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα έσμιξαν στο Καρπενήσι, γνωρίζοντας ένα καινούριο μέρος, που στα χώματά του γράφτηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας, στιγμές που δεν έχουν διδαχτεί στα σχολικά βιβλία τους. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των παιδιών από κάθε νομό της Στερεάς Ελλάδας, που άλλωστε ήταν και οι οικοδεσπότες, αλλά και από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Καρδίτσα, την Κρήτη, την Κεφαλονιά και το Αγρίνιο, την Ικαρία και άλλες πόλεις και περιοχές, που απόλαυσαν και «χάρηκαν» τη φύση και πέρασαν ένα τριήμερο γεμάτο διασκέδαση, χαρά, γνώση και ξεγνοιασιά.

Σίγουρα, μετά από κάθε παιδική κατασκήνωση, τα παιδιά γυρίζουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες νέα εφόδια. Μέσα από τις συναντήσεις τους, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες, το διάβασμα του αγαπημένου περιοδικού, «κόκκινο Αερόστατο», που το επόμενο τεύχος του αναμένεται να κυκλοφορήσει τέλη Αυγούστου, τα παιδιά θα μπορέσουν να επεξεργαστούν τα ερεθίσματα που έλαβαν, αλλά και καινούρια, μέσα σε όλη τη χρονιά. Η συντροφικότητα, η ομαδικότητα και η πειθαρχία διέκριναν τη λειτουργία της κατασκήνωσης, καθώς και οι πολύωρες συζητήσεις των παιδιών με τους ομαδάρχες τους, οι οποίες ποίκιλαν ανάλογα με την εμπειρία και την ηλικία τους. Κάθε πρωτοβουλία και κάθε δραστηριότητα γινόταν αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα. Σίγουρα, η πιο ξεχωριστή στιγμή του Διημέρου ήταν η οργανωμένη παρουσία των παιδιών στη βράβευση των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ που βρίσκονται εν ζωή, την Παρασκευή το βράδυ στην κεντρική σκηνή. Κάθισαν κοντά τους και είδαν με τα μάτια τους και κατανόησαν ότι οι δικοί μας ήρωες, αυτοί που μεγαλούργησαν στα βουνά και τις πλαγιές της χώρας μας, ήταν άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, που οι συνθήκες και η πίστη σε ένα ιδανικό τους έδωσαν δύναμη. Τον ενθουσιασμό των παιδιών τον έβλεπες στα μάτια τους, τον άκουγες στα δυνατά τους συνθήματα.

Μια υποδειγματική κατασκήνωση

Φτιάχνοντας το όνομα της ομάδας
Φτιάχνοντας το όνομα της ομάδας
Για ακόμη μια χρονιά, η οργάνωση και η λειτουργία της παιδικής κατασκήνωσης ήταν υποδειγματικές, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, ειδικά απέναντι στις συνθήκες υγρασίας και κρύου που επικρατούν στην περιοχή που φιλοξενούσε το Διήμερο. Τα παιδιά απολάμβαναν ειδικά φροντισμένα γεύματα, φρέσκα φρούτα, φρόντιζαν τον εαυτό τους, τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας του χώρου τους.

Τα παιδιά φτάνοντας στον χώρο είχαν ήδη χωριστεί σε μικρές ομάδες με ονόματα που διάλεξαν τα ίδια, εμπνευσμένα από τα μηνύματα του Διημέρου... «Κόκκινα Αετόπουλα», «Los compagneros», «Rebels», «Μικροί αντάρτες» είναι μόνο μερικά από τα ονόματα. Στην υποδοχή μοιραζόταν και το φετινό αναμνηστικό: Ενα τετρασέλιδο φυλλάδιο, που από τη μια μεριά μιλούσε στα παιδιά με απλά λόγια για τη μεγάλη δεκαετία του '40, τον χαρακτήρα και τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τη δημιουργία της Κυβέρνησης του Βουνού, αλλά και στοιχεία γύρω από το Καρπενήσι. Ανοίγοντας το φυλλάδιο τα παιδιά αντίκριζαν μια όμορφη αφίσα, που συνέδεε το χτες με το σήμερα.

Τρεις μέρες γεμάτες μοναδικές στιγμές

Από τις δραστηριότητες μπορούμε να ξεχωρίσουμε την επίσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής στο «πάρκο του Νεύτωνα», όπου τα παιδιά έπαιξαν με την ψυχή τους και απόλαυσαν παιχνίδια που σχετίζονταν με τις φυσικές επιστήμες. Οπως, επίσης, τις ομαδικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από το περιεχόμενο του φετινού Διημέρου αλλά και από σελίδες παλιότερων τευχών του «κόκκινου Αερόστατου», που βοηθούσαν στην ανάπτυξη του προβληματισμού. Τις εντυπώσεις «έκλεψε» το παιχνίδι των ρεπόρτερ, στο οποίο τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους ερωτήσεις «οργώνοντας» το χώρο της κατασκήνωσης και ρωτώντας τους υπόλοιπους κατασκηνωτές: «Γιατί συμμετέχεις στο φετινό Διήμερο της ΚΝΕ;», «Ποιες λέξεις σου έρχονται όταν ακούς ΔΣΕ;» και άλλες και αφού συνέλεξαν τις απαντήσεις, τις κουβέντιασαν με την ομάδα τους. Σίγουρα, όλοι θα θυμούνται το ξαφνικό μπουγέλο, αλλά και το πάρτι με τις ωραίες εκπλήξεις. Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός για τον «ύμνο» της παιδικής κατασκήνωσης ξεπέρασε κάθε συμμετοχή, αφού οι ομάδες των παιδιών εμπνεύστηκαν περισσότερα τραγούδια από κάθε άλλη φορά. Το πρώτο «βραβείο» δόθηκε στην Κεντρική Μακεδονία, για το τραγούδι που ανάμεσα στ' άλλα έλεγε:

Στο...
Στο...
«Τράβα μπρος ήρθαμε στο Καρπενήσι

Τράβα μπρος με την ΚΝΕ είναι η λύση

του ΔΣΕ τις κορφές να ανεβούμε

είμαστε αντάρτες και διεκδικούμε...

Τράβα μπρος τραβάμε όλοι

Θάρρος θέλει μα και τόλμη

η ζωή είναι ωραία να αγωνίζεσαι παρέα...».

Δυστυχώς, λόγω καιρού, δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες. Ακόμα όμως και με «κόντρα» τον καιρό οι ομαδάρχες σκαρφίστηκαν καινούριες δραστηριότητες... Την αρχική απογοήτευση των παιδιών από τη μη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στο Καρπενήσι, λόγω βροχής, διαδέχτηκε ο ενθουσιασμός από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο χώρο, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και συνθήματα.

Η χαρά των παιδιών κράτησε μέχρι και το τελευταίο λεπτό, όταν αποχωρίστηκαν οι ομάδες για τις περιοχές τους. Το ραντεβού ήδη δόθηκε για του χρόνου! Στα πούλμαν της επιστροφής τα παιδιά μοίρασαν και τα δικά τους βραβεία. «Βραβείο εμπειρίας σε 2ήμερο - "δεν το χάνω με τίποτα"», «Βραβείο προστασίας ομάδας και συντροφικής πίστης», «Βραβείο ζωηράδας - "εξαφανίζομαι στο λεπτό"», «Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου» ήταν μόνο μερικά από τα βραβεία που δόθηκαν...

Επόμενο μεγάλο ραντεβού, αμέσως μετά το καλοκαίρι, στο 45ο Φεστιβάλ, στο χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ.


...πάρτι
...πάρτι

Τα παιδιά από την Κ. Μακεδονία διαγωνίζονται στο τραγούδι
Τα παιδιά από την Κ. Μακεδονία διαγωνίζονται στο τραγούδι

Ξαφνικό μπουγέλο!
Ξαφνικό μπουγέλο!

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ