Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προσπάθεια κατάργησης του ασύλου δεν θα περάσει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το άσυλο στα πανεπιστήμια δεν θα περάσει!» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, απέναντι στη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σημειώνεται πως το ξερίζωμα του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου φιγουράρει στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες και συνδέεται με το μοντέλο του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που σχεδιάζει.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε προχτές το βράδυ στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» πως θα υπάρχει «πάρα πολύ άμεσα, στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει από τη νυν κυβέρνηση, διάταξη που θα καταργεί το άσυλο», διευκρινίζοντας ότι «δεν θα το τροποποιεί, θα το καταργεί» και ότι «θα ισχύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας».

Στην ανακοίνωση της ΚΝΕ τονίζονται τα εξής:

«Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα ανώτατα ιδρύματα είναι εκ του πονηρού και ψεύτικη. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, στο Μενίδι και άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το ήδη υπάρχον πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα στα πανεπιστήμια. Οπως και το εμπόριο ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Αντιθέτως, ενισχύεται περισσότερο.

Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης, που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Απέναντι στα σχέδια της ΝΔ για ένταση της καταστολής των αγώνων των φοιτητών δεν μπορεί να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε ως κυβέρνηση στην ενίσχυση της καταστολής ενάντια σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, επί 4,5 χρόνια υπηρέτησε την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί "ασυλία" στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου, κόντρα σε δυνάμεις που είτε ανοιχτά θέλουν την κατάργηση του ασύλου είτε η πρακτική τους αξιοποιείται στην ενίσχυση του δόγματος "νόμος και τάξη". Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να γίνει αυτό υπόθεση των ίδιων των φοιτητών και των Συλλόγων τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org