Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απαιτούμε και επιβάλλουμε όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων

Κάλεσμα μπροστά στις επικείμενες συνθήκες καύσωνα

Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία να βγουν μπροστά, να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα στις συνθήκες καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσουν αυτές τις μέρες, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Οπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «οι μέρες του καύσωνα αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για την εργατική τάξη. Εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια κ.τ.λ.), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας"».

«Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης».

Αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες της κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ απαιτεί «να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν (...) να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται ακόμα από την κολοβή σημερινή νομοθεσία».

Στην εγκύκλιό του προς τα σωματεία, το ΠΑΜΕ καταγράφει μια σειρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας ώστε να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων (βλ. περισσότερα και στο σχετικό ρεπορτάζ στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Τέλος, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Απαιτείται επόμενα η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των ταξικών σωματείων, των επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, των ίδιων των εργαζομένων, που πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, να τα μαζικοποιήσουν και να παλέψουν για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους, να παλέψουν για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία (κλαδικά και εργοστασιακά) είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ