Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ»
Παρέμβαση για την επίσκεψη του υπουργού σε «χώρο εποπτευόμενης χρήσης»

Ο πρώτος ΧΕΧ στην Καποδιστρίου
Ο πρώτος ΧΕΧ στην Καποδιστρίου
Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική «μείωσης της βλάβης» αποτυπώθηκε και χτες, κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού στις εργασίες για τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), ο οποίος πρόκειται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΧΕΧ αποτελούν ένα από τα πιο ανάλγητα μέτρα «μείωσης της βλάβης», υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση και νομιμοποιώντας τη χρήση ναρκωτικών.

Ο πρώτος ΧΕΧ πρόκειται να λειτουργήσει εντός του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) στην Καποδιστρίου, με την τοποθέτηση ενός διαχωριστικού. Ο ΣΦΕΑ είναι ο χώρος που επισκέπτονται χρήστες που θέλουν να μείνουν εκτός «πιάτσας» για κάποιο διάστημα, με απώτερο στόχο να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα. Η συγκεκριμένη «συγχώνευση» στην ουσία τινάζει στον αέρα το ρόλο του ΣΦΕΑ, έχει προκαλέσει την εύλογη αντίδραση των εργαζομένων σε αυτόν (οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι απόφοιτοι «στεγνών» προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ που έδωσαν τη μάχη της απεξάρτησης και βγήκαν νικητές), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και πρόγραμμα υποκατάστασης.

Παρ' όλα αυτά, και χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι ο ΧΕΧ θα προσφέρει «ασφαλή (!) χρήση ναρκωτικών ουσιών».

«Διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση δημιουργίας ΧΕΧ. Πέρα από τις ηθικές ενστάσεις των εργαζομένων, που θα παρακολουθούν τους χρήστες να τρυπιούνται "σωστά", κάτι τέτοιο θα μειώσει οποιοδήποτε κίνητρο για θεραπεία και έχει σαν στόχο την αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών στη συνείδηση του κόσμου», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ» και εκφράζει τη στήριξή της στους εργαζόμενους του ΣΦΕΑ που αντιδρούν στην έναρξη λειτουργίας ΧΕΧ από τον ΟΚΑΝΑ στον συγκεκριμένο χώρο.

Επικίνδυνη «μείωση της βλάβης» για χρήστες και εργαζόμενους

Σε όλο αυτό το εκρηκτικό τοπίο έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο ενός ακόμα από τα εναπομείναντα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ στην Πάτρα, παράλληλα με τη μετατροπή του σε πρόγραμμα υποκατάστασης! Οσο για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, πλέον χαρακτηρίζονται από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα μετά τη μαζική αποχώρηση των γιατρών που δούλευαν για χρόνια με «μπλοκάκι», με αποτέλεσμα οι μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων να λειτουργούν χωρίς παρουσία γιατρού για μέρες, ακόμη και μήνες.

«Ο τρόπος αυτός λειτουργίας κρίνεται επικίνδυνος τόσο για εμάς τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δύσκολες καταστάσεις, όσο και για τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει άμεσα ιατρική εκτίμηση κλινικής εικόνας, συνταγογράφηση ή αλλαγή δοσολογίας, αντιμετώπιση οξέων ψυχιατρικών ή άλλων περιστατικών (...) Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της εφαρμοζόμενης από την ΕΕ - με τη στήριξη των αστικών κομμάτων και όλων των κυβερνήσεων - πολιτικής της "μείωσης της βλάβης", που έχει ως συνέπεια τη διαχείριση και την αναπαραγωγή του προβλήματος και όχι τη ριζική αντιμετώπισή του», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ» και στηλιτεύει τη στάση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης και την απόφασή της για εκ περιτροπής κάλυψη των μονάδων υποκατάστασης από τους εναπομείναντες γιατρούς.

Και διεκδικεί:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ με βάση τις ανάγκες, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα συνεργεία, κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος εργαζομένων με «μπλοκάκι», όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Καμία λειτουργία των ΧΕΧ.
  • Καμία εκχώρηση έργου του ΟΚΑΝΑ σε ιδιώτες.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των «στεγνών» προγραμμάτων(2023-11-16 00:00:00.0)
Κόμματα - ντίλερς του «ελεγχόμενου θανάτου»(2022-04-21 00:00:00.0)
Οι ΧΕΧ είναι η αποδοχή του κοινωνικού θανάτου για τον χρήστη(2020-02-06 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το άρθρο για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης(2020-01-28 00:00:00.0)
Υπονόμευση της απεξάρτησης και της πρόληψης(2015-01-29 00:00:00.0)
Υποκατάστατα με... συνταγή γιατρού!(2011-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ