Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Υπογράφτηκε μεγάλη εμπορική συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Βιετνάμ υπέγραψαν την Κυριακή στο Ανόι συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που όπως λέγεται θα επιτρέψει την κατάργηση σχεδόν όλων των τελωνειακών δασμών σε αγαθά μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία συνιστά «σημαντική καμπή», σχολίασε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ κατά τη διάρκεια της υπογραφής. «Είναι η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που υπογράφει η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα».

Η συμφωνία περιλαμβάνει κανόνες για τις συνθήκες εργασίας, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την πνευματική ιδιοκτησία σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας όπου δραστηριοποιούνται μονοπωλιακοί όμιλοι της Δύσης.

Η συμφωνία με το Βιετνάμ υπογράφηκε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Το Βιετνάμ έχει ενταχθεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας την ισχυροποίηση των καπιταλιστικών σχέσεων και σε αυτήν τη χώρα, που το 2018 είχε ανάπτυξη 7% και συμμετέχει στην Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η συμφωνία με το Βιετνάμ - μια αγορά με 95 εκατομμύρια ανθρώπους - της οποίας οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2015, εγκρίθηκε από όλα τα κράτη - μέλη, αλλά μένει να ψηφιστεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Οι δύο πλευρές έχουν ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αγαθά και 4 δισεκατομμυρίων σε υπηρεσίες. Το Βιετνάμ εξάγει κυρίως υφάσματα, υποδήματα και ηλεκτρονικά προϊόντα όπως τα smartphones και ανταλλακτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η απόφαση των ΗΠΑ τον Γενάρη του 2017 να αποσυρθούν από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ) εκτιμάται ότι οδήγησε το Βιετνάμ στο να στραφεί τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τους σχεδιασμούς της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ