Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Φουντώνει το παζάρι με τους Ευρωπαίους

Ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το όριο των αποθεμάτων σε εμπλουτισμένο ουράνιο που έθετε η Συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χτες ότι η χώρα του ξεπέρασε το όριο των 300 κιλών εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6) που έθετε ως όριο η Διεθνής Συμφωνία του 2015 και πρόσθεσε ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να εμπλουτίσουμε (νέο) ουράνιο πέραν του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της Συμφωνίας». Είπε ακόμα ότι «οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των συμφερόντων του Ιράν βάσει της Συμφωνίας», επαναλαμβάνοντας τη δυσαρέσκεια που την Παρασκευή είχε εκφράσει και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραχτσί, ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στην «αντιμετώπιση» των επιπτώσεων που έχει για το Ιράν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία και επιβολή κυρώσεων. Οι δηλώσεις Αραχτσί έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τους εκπροσώπους Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και ΕΕ ως συνόλου. Πάντως, η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι αν υπάρξουν «μέτρα» που θα ισοσκελίζουν επαρκώς τη «χασούρα» από την αποχώρηση των ΗΠΑ - πρωτίστως η αγορά ιρανικού πετρελαίου - θα σεβαστούν πλήρως τη Συμφωνία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε πως τα βήματα του Ιράν για τη μείωση των δεσμεύσεών του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι «αναστρέψιμα», αρκεί να γίνουν βήματα από την άλλη πλευρά.

Ανακοίνωση της ΕΕ για τη συνάντηση επανέλαβε ότι «η διατήρηση της Συμφωνίας συνεχίζει να είναι ουσιώδης για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» και ότι οι συμμετέχοντες ζήτησαν ξανά «την άρση των κυρώσεων (σ.σ. των ΗΠΑ που πλήττουν και συμφέροντα δικών τους μονοπωλιακών ομίλων)». Ακόμα, ως προς τις προσπάθειες να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της αποχώρησης και των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι ο εμπορικός μηχανισμός Instex για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων έχει τεθεί σε λειτουργία και «είναι διαθέσιμος σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ», ενώ «ορισμένα είναι στη διαδικασία να ενταχθούν». Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συμφωνήθηκε «η Συμφωνία του 2015 να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση», ενώ σύντομα θα γίνει νέα συνάντηση όσων έχουν απομείνει στη Συμφωνία.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε «βαθύτατα ανησυχητικές» τις χτεσινές ανακοινώσεις του Ιράν και πρόσθεσε ότι το Λονδίνο «παραμένει αποφασισμένο να φροντίσει ώστε η Συμφωνία να λειτουργεί και να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία για να κατευναστούν οι περιφερειακές εντάσεις». Από τη μεριά του Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάνιτς κατηγόρησε το Ιράν για «πυρηνικό εκβιασμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίστηκαν τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2021-04-17 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η ένταση με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς»(2021-01-05 00:00:00.0)
Διαφωνίες ΗΠΑ και άλλων «εταίρων» για το ζήτημα των κυρώσεων στο Ιράν(2019-07-30 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015 επιμένει η ΕΕ(2019-07-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις και με στρατιωτικές κινήσεις(2019-05-10 00:00:00.0)
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ(2018-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ