Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές με αποχή - ρεκόρ

Εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Από τους ελάχιστους Αλβανούς που ψήφισαν στις εκλογές

Copyright 2019 The Associated

Από τους ελάχιστους Αλβανούς που ψήφισαν στις εκλογές
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση, αλλά χωρίς τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, έγιναν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία, με αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής. Η ενδοαστική αντιπαράθεση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον φιλελεύθερο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά και τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, που με διάταγμά του είχε ζητήσει εκλογές τον Οκτώβρη, επί της ουσίας είναι για το ποιος θα είναι «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αφού στα στρατηγικά ζητήματα - καπιταλιστική ανάπτυξη, ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ - υπάρχει ομοφωνία.

Η συμμετοχή κατά την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κυμάνθηκε στο 21% και κατά την αντιπολίτευση στο 15%. Η τελευταία υπέβαλε ενστάσεις για παρατυπίες σε τουλάχιστον επτά δήμους, όπου - χαρακτηριστικά - οι σοσιαλδημοκράτες υποψήφιοι του Ράμα φαίνεται να παίρνουν περισσότερες ψήφους και από τους λιγοστούς ψηφίσαντες. Το κυβερνητικό κόμμα μίλησε για «ιστορική μέρα», η δε αντιπολίτευση θεώρησε νίκη την απόρριψη του καλέσματος Ράμα με τη χαμηλή συμμετοχή.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που προέρχεται από το λεγόμενο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενταξη (του οποίου ηγείται η σύζυγός του, Μ. Κριεμάδι), τη μέρα των εκλογών πήγε και φωτογραφήθηκε στην παραλία, έδωσε συγχαρητήρια στον αλβανικό λαό γιατί δεν χρησιμοποίησε βία, και με ειρωνικό τρόπο σημείωσε ότι στον πρωθυπουργό «θα πρέπει να απονεμηθεί παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων». Ο Ράμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του ονομαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ΟΑΣΕ, πάντως οι παρατηρητές του τελευταίου στην έκθεσή τους εκφράζουν έντονες ενστάσεις για τη διαδικασία των εκλογών, τη σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής και τη «μη δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες», σημειώνοντας ότι στους 31 από 61 δήμους οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν αντίπαλο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προγραμματίσει χτες έκτακτη συνάντηση για να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Προειδοποιήσεις του Ρώσου πρέσβη στη Σερβία

Παράλληλα, συντηρείται η αντιπαράθεση για το Κοσσυφοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του νεοδιορισθέντος πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Μπόκαν - Χαρτσένκο, ο οποίος σημείωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την κοσοβάρικη ηγεσία στο να διατηρεί την ένταση στην περιοχή και πιέζουν τη Σερβία στη διαδικασία προενταξιακής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Τόνισε με έμφαση: «Ελπίζω ειλικρινά πως η Ευρώπη θα αντιληφθεί ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, οδηγώντας σε πιο σοβαρές συγκρούσεις εάν αγνοηθεί η κατάσταση». Ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίθεση Κοσοβάρων Αλβανών σε Ρώσο υπάλληλο του ΟΗΕ και ζήτησε να γίνει πλήρης έρευνα για να λογοδοτήσουν οι δράστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση που συμβαδίζει και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο(2019-08-21 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις σε Αλβανία, παζάρια για Κοσσυφοπέδιο(2019-06-22 00:00:00.0)
Εντάσεις με επίκεντρο τις αλβανικές εκλογές του Ιούνη(2019-05-28 00:00:00.0)
Διεργασίες με στόχο την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»(2019-03-21 00:00:00.0)
Εντονες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις(2019-02-20 00:00:00.0)
Πρώτα αποτελέσματα και παρ' ολίγον επεισόδια(2003-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ