Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Προειδοποιήσεις για κίνδυνο πολεμικής σύγκρουσης

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου
Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου
ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την επικίνδυνη όξυνση της έντασης στον Περσικό Κόλπο διαπίστωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Χάικο Μάας, και Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που επί της ουσίας υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους μέσω της διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ.

Η ένταση και η στρατιωτική παρουσία στον Περσικό συντηρούνται σταθερά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και τον στρατό του Ισραήλ, που ξεκίνησε χτες τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων ετών, προσομοιώνοντας αντιμετώπιση «επίθεσης», από το βορρά, των Λιβανέζων σιιτών μαχητών της «Χεζμπολάχ»...

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την πορεία των εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο καθώς διαπίστωσαν το ενδεχόμενο πρόκλησης πολέμου εκτιμώντας πως «ο χρόνος εξαντλείται».

«Θέλουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έπειτα από υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, που παρακολούθησε και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας. Πρόσθεσε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες θα επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία», αλλά ο χρόνος «είναι λίγος». Επέκρινε επίσης τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι δεν ήταν καλή και ότι η αμερικανική λεγόμενη «εκστρατεία άσκησης μέγιστων πιέσεων συμβάλλει στις εντάσεις».

Ο Χάικο Μάας εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί». «Μιλάμε σε όλες τις πλευρές. Πήγα στο Ιράν και επίσης μιλάμε και με τους Αμερικανούς. Χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Είναι η ώρα τού "η διπλωματία πρώτα" και αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε», πρόσθεσε.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» υποστήριξαν πως οι τρεις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, σχεδιάζουν να δώσουν «νέα ώθηση ώστε να παραμείνει το Ιράν δεσμευμένο στη συμφωνία του 2015», παρά την απειλή της Τεχεράνης να παραιτηθεί από τις βασικές δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, την οποία αθέτησαν οι ΗΠΑ πέρσι το Μάη.

Ισραηλινά γυμνάσια

Με αυτό το κλίμα έντασης συνέπεσε χτες η έναρξη των μεγαλύτερων (εδώ και χρόνια) στρατιωτικών γυμνασίων του Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στα γυμνάσια, διάρκειας 4 ημερών, συμμετέχουν χιλιάδες στρατιωτικοί, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας. Κεντρικό σενάριο είναι «μελλοντικός πόλεμος» και αντιμετώπιση επίθεσης «από το βορρά», έναντι της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που θεωρείται στενός σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή και την οποία είχε πολεμήσει ο ισραηλινός στρατός (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) το 2006. Για πρώτη φορά σε ισραηλινά στρατιωτικά γυμνάσια θα συμμετάσχουν, όπως ανακοινώθηκε, και μαχητικά «Στελθ» τύπου «F-35».

Τις στρατιωτικές ασκήσεις αξιοποίησε, στη διάρκεια της νέας προεκλογικής περιόδου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δήλωσε «πολύ εντυπωσιασμένος» από την «ετοιμότητα» του στρατού και το «πνεύμα μαχητικότητας» στρατιωτών και διοικητών. «Ο στρατός μας έχει μεγάλη καταστροφική δύναμη. Μη μας δοκιμάζετε», είπε στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, «προειδοποιήσεις» έναντι της «Χεζμπολάχ» απηύθυνε το ίδιο 24ωρο και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, καλώντας τη σιιτική οργάνωση να μη γίνει «βατήρας για επιθέσεις ενάντια στο Ισραήλ».

Ρωσία: Οι ΗΠΑ «θυμήθηκαν» το διεθνές Δίκαιο

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, από την πλευρά του, επισήμανε πως το Ιράν «τιμά όλες τις υποχρεώσεις του έως σήμερα καθώς από τεχνικής άποψης παραμένει εντός του πλαισίου της διεθνούς συμφωνίας JCPOA» (για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).

Ο Ριάμπκοφ πρότεινε να υπάρξει «υπεύθυνη προσέγγιση» στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας «από όλες τις πλευρές». Επέκρινε δηκτικά τις ΗΠΑ γιατί, από τη μια, αποχωρούν από διεθνείς συμφωνίες που έχουν οι ίδιες υπογράψει και, από την άλλη, σχολιάζουν αρνητικά την εφαρμογή τους από εμπλεκόμενες χώρες. «Χαιρετίζουμε ως εξέλιξη το γεγονός πως οι ΗΠΑ θυμήθηκαν την ύπαρξη του διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με την αποχώρησή τους το 2018 «τέθηκαν εκτός της διεθνούς κοινότητας αγνοώντας το διεθνές Δίκαιο, το οποίο τώρα θέλουν τόσο πρόθυμα να προστατεύσουν...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ