Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Προχωρούν οι διαβουλεύσεις για τον αγωγό Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας

Εργο ανταγωνιστικό προς τον αγωγό Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδίας (TAPI) που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διαβουλεύσεις και παζάρια για το «φιλόδοξο» αγωγό φυσικού αερίου Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας (IPI) βρίσκονται σε εξέλιξη, αποκαλύπτοντας και πλευρές ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων από τη Μέση Ανατολή έως την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες για την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με την Ινδία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας, δήλωσε προχτές ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας και συμπρόεδρος της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας - Ιράν για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, Αλεξάντερ Νόβακ.

Η συμμετοχή της ρωσικής «Gazprom» στη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού IPI αποφασίστηκε το 2017 μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Η «Gazprom», εκτός από τη συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού, θα αναπτύξει και πεδία φυσικού αερίου στο ιρανικό έδαφος και κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, όπως επίσης και υποδομές για την προμήθεια αερίου στην Ινδία.

Ο αγωγός IPI είναι ανταγωνιστικός προς τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδίας (TAPI), ο οποίος στηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποκαλύπτει μια πλευρά των αντιθέσεων ΗΠΑ - Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιτάσσεται έντονα εδώ και χρόνια στον αγωγό IPI, ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελούν επιπλέον εμπόδιο στις επιχειρηματικές συμπράξεις του Ιράν με ομίλους για την εκμετάλλευση των σημαντικών αποθεμάτων του σε φυσικό αέριο. Στις ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες, οι ΗΠΑ προσπαθούν με όλα τα μέσα να εμποδίσουν το Ιράν να προμηθεύει με φυσικό αέριο τις δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, δηλαδή το Πακιστάν και την Ινδία, με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα «αυξήσει την επιρροή του Ιράν στη νότια Ασία και θα το ενθάρρυνε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να υποστηρίξει την τρομοκρατία»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ