Πέμπτη 4 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
«Ενδιαφέρον» από τον Κλίντον

 

ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικός στρατός στην περιοχή της Τσετσενίας

Associated Press

Ρωσικός στρατός στην περιοχή της Τσετσενίας
Η κατάσταση στην Τσετσενία και η συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ABM) ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στο Οσλο (Νορβηγία) του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον και του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κλίντον άσκησε πίεση στον Πούτιν να ξεκινήσει η Ρωσία διάλογο με τους «αξιόπιστους» ηγέτες της Τσετσενίας, για να βρεθεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα. Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε στον Κλίντον ότι η Ρωσία δέχεται την αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ για να εκτιμήσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή (Βόρεια Τσετσενία, Ινγκουσετία και Νταγκεστάν). Ο Κλίντον από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και το δικαίωμά της να «αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές απειλές», αλλά υπογράμμισε ότι η τακτική που ακολουθεί η Μόσχα στη ρύθμιση των εσωτερικών κρίσεων ενδέχεται να της κοστίσει ακριβά σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα μειώσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή της Τσετσενίας στο επίπεδο που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Πούτιν παρέδωσε στον Κλίντον επιστολή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, στην οποία ο τελευταίος προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο παραβίασης της συνθήκης ΑΒΜ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στο μήνυμά του ο Γιέλτσιν υποστηρίζει ότι η παραβίαση της συνθήκης από μέρους των ΗΠΑ «θα έχει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες στη διαδικασία αφοπλισμού, κυρίως όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα και, επομένως, και για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια». Ο Κλίντον προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν ότι η εφαρμογή ενός νέου αντιβαλλιστικού αμυντικού συστήματος, το οποίο θα απαιτούσε μια αναθεώρηση της συνθήκης ΑΒΜ, δε στρέφεται εναντίον της Ρωσίας και δικαιολόγησε την ενέργεια αυτή ότι στόχος του είναι να προστατεύσει τις ΗΠΑ από τα κράτη - τρομοκράτες. Επανέλαβε μάλιστα την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μοιραστεί τα οφέλη της τεχνολογίας αυτής με τη Μόσχα.

Εξαγωγές όπλων

Οι εξαγωγές όπλων απέφεραν φέτος στη Ρωσία 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ανώτερο κατά 200 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με πέρσι, ανακοίνωσε επίσημα ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας «ΡΟΣΒΟΡΟΥΖΕΝΙΕ», Αλεξάντρ Κοτιόλκιν, και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Επίσης, ανέφερε ότι η εταιρία έχει παραγγελίες που το συνολικό ύψος τους φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, «παράμετρος» που εξασφαλίζει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα για το ρωσικό δημόσιο από τις εξαγωγές ρωσικών όπλων για όλο το έτος 2000 σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ