Την παράταση, για ένα χρόνο, της θητείας του εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Γερμανού Χανς βον Σπόνεκ, ενέκρινε, χθες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σχολιάζοντας τις αμερικανο-βρετανικές αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ, αρκέστηκε να τονίσει ότι «και με τον προκάτοχο του βον Σπόνεκ υπήρχαν αντιδράσεις, και με το διάδοχό του πιθανώς να υπάρξουν, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθεί, εφόσον έχει φέρει, ικανοποιητικά, σε πέρας το έργο του».
Εντονες πιέσεις άσκησαν στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ΗΠΑ και Βρετανία προκειμένου να αντικαταστήσει τον Χανς βον Σπόνεκ, επικεφαλής των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του Οργανισμού στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να κατέχει μια τόσο καίρια θέση ένας άνθρωπος που έχει εκφραστεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Βαγδάτης, ενώ παράλληλα έχει κάνει αναφορά για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που προκάλεσαν οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αλεπού της Ερήμου». Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος, εκτός των άλλων, κατηγόρησε τον βον Σπόνεκ για «κακοδιαχείριση» του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» του ΟΗΕ (που επιτρέπει στο Ιράκ να εξάγει, ανά εξάμηνο, πετρέλαιο αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αγοράζει, κυρίως, τρόφιμα και φάρμακα). Ο Ρούμπιν υποστήριξε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου του ΟΗΕ περί της «τραγικής κατάστασης στο Ιράκ δημιουργούν την εντύπωση ότι οι κυρώσεις είναι άδικες»! Σκληρές ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος διαμήνυσε κατηγορηματικώς ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκρίνει σε καμία περίπτωση άρση των κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο προκάτοχος του βον Σπόνεκ, Ιρλανδός, Ντένις Χάλιντεϊ, είχε κατηγορηθεί αναλόγως από ΗΠΑ και Βρετανία και τελικά παραιτήθηκε το 1996, οπότε και ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ της άρσης των κυρώσεων.
Περιοδεία στις αραβικές χώρες πραγματοποιεί, τις τελευταίες ημέρες, ο βουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζορτζ Γκάλογουέι, καλώντας τις αραβικές ηγεσίες να άρουν το «άδικο εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ». Ο Γκάλογουέι, ο οποίος συνοδεύεται από 11 εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, έφθασε, χτες, στην Ιορδανία, αφού είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τις ηγεσίες των χωρών της Β. Αφρικής. Ο Βρετανός βουλευτής κάλεσε τον αραβικό κόσμο να κάνει πρώτος το βήμα παραβίασης του εμπάργκο, τονίζοντας ότι στο Ιράκ «λαμβάνει χώρα μια γενοκτονία», ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους «γιατί αν πράξουν κάτι τέτοιο θα είναι σαν να παραδέχονται ανοιχτά ότι επί χρονιά σκοτώνουν παιδιά».