Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η «βιτρίνα», το σκάνδαλο και η σαπίλα...

Ο Ραούλ Μπράβο, με θητεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα, φέρεται ως ο «εγκέφαλος» των στημένων αγώνων στην Ισπανία

Eurokinissi

Ο Ραούλ Μπράβο, με θητεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα, φέρεται ως ο «εγκέφαλος» των στημένων αγώνων στην Ισπανία
Θεωρείται η εμπορικότερη ποδοσφαιρική αγορά της Ευρώπης μετά την αγγλική Premier League. Με πρωταγωνίστριες τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, η ισπανική La Liga τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στην εμπορική βαθμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τα οποία εκτόξευσαν τα έσοδά της πάνω από τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία σχετικής έρευνας. Ολα αυτά στην μπροστινή όψη της «βιτρίνας»...

Γιατί πίσω απ' αυτήν, όπως αποδεικνύεται, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι στον κόσμο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, παρά το ωραίο «περιτύλιγμα», στο εσωτερικό κρύβεται η σαπίλα του προϊόντος, αποτέλεσμα και αυτή των λογικών του κέρδους στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο. Το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τις διασυνδέσεις με τη Μαφία, ακόμα και με το εμπόριο ναρκωτικών, μπορεί να ταράζει τα νερά σε μία από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικές αγορές της Ευρώπης, αλλά δεν πρόκειται για την «ανακάλυψη της Αμερικής», ούτε αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Πλευρές του ίδιου οικοδομήματος

Ανάλογα κρούσματα είχαν αποκαλυφθεί λίγους μήνες πριν στο Βέλγιο, πιο πριν στην Κύπρο, παλιότερα στην Ιταλία, μέχρι και για αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων υπήρξαν αποκαλύψεις, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για τους κρίκους μιας κοινής αλυσίδας. «Πηγή» όλων αυτών είναι η μετατροπή του ποδοσφαίρου σε πεδίο διεξαγωγής ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, είτε στη «βιτρίνα», μεταξύ πολυεθνικών και χορηγών, με τις μεταγραφές παικτών κ.λπ., είτε «στο πίσω μέρος», μέσα από το στοίχημα, τα στημένα παιχνίδια, τις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων.


Και οι δύο όψεις βέβαια εντάσσονται στο ίδιο συνολικό οικοδόμημα του αθλητισμού ο οποίος λειτουργεί με γνώμονα τις λογικές που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και όπου το κέρδος είναι πάνω απ' όλα και πρέπει να έρθει είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο...

Η πρόσφατη ισπανική περίπτωση συν τοις άλλοις καταρρίπτει και το μύθο πως «αυτά δεν συμβαίνουν αλλού», βλ. σε ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά - και φυσικά εμπορικά - αγορές. Οπως αναδεικνύεται, είτε μιλάμε για μεγάλη είτε για μικρή - μικρομεσαία αγορά, οι λογικές του κέρδους είναι ίδιες και αμείλικτες. Το μόνο που αλλάζει είναι από ποια «διαδρομή» έρχεται ο μεγάλος όγκος των χρημάτων (π.χ. επίσημος επιχειρηματικός ανταγωνισμός ή παρασκηνιακά), ανάλογα με τη θέση της κάθε αγοράς στην ευρύτερη ποδοσφαιρική «πυραμίδα».

«Πάντα συνέβαινε... Τώρα υπάρχει και ο τζόγος»

«Οποιοσδήποτε έχει παίξει ποδόσφαιρο και έχει βρεθεί σε αυτόν τον κόσμο, ξέρει ότι αυτό συνέβαινε πολύ πριν από εμάς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι με το στοίχημα όλα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις».

Με αυτή τη φράση ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Ινιγο Λόπεθ προσπάθησε να δώσει μια άλλη διάσταση στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στην Ισπανία, που βρίσκεται στο προσκήνιο αυτήν την περίοδο. Ο εν λόγω είναι ένας από τους πολλούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση του αγώνα της Ουέσκα με την Ταραγόνα για τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας την περίοδο 2017 - 2018. Το ματς εκείνο, προς το τέλος της σεζόν, είχε βρει νικήτρια την Ταραγόνα με 1-0, και τα όσα αποκαλύφθηκαν γύρω απ' αυτό αποτέλεσαν την αφορμή για να αρχίσει να ξηλώνεται το «πουλόβερ», προκαλώντας τριγμούς στην ποδοσφαιρική κοινή γνώμη της Ισπανίας και όχι μόνο.

Πίσω από τη «βιτρίνα» και στο ισπανικό πρωτάθλημα αναδεικνύεται η σαπίλα που κυριαρχεί στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο

Eurokinissi

Πίσω από τη «βιτρίνα» και στο ισπανικό πρωτάθλημα αναδεικνύεται η σαπίλα που κυριαρχεί στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο
Ο Λόπεθ, που στο παρελθόν είχε περάσει και από τον ΠΑΟΚ και τη συγκεκριμένη περίοδο βρισκόταν στο ρόστερ της Ουέσκα, μιλώντας στην εφημερίδα «El Mundo Deportivο» αποκάλυψε πως υπήρχε συμφωνία για να χάσουν τον αγώνα, με τον ίδιο πάντως να αρνείται οποιαδήποτε δική του συμμετοχή. Οι δηλώσεις του περί στησίματος του επίμαχου αγώνα, πάντως, εκτός από αναταράξεις έφεραν και ντόμινο εξελίξεων. Η Σαραγόσα, που τη σεζόν 2017 - 2018 τερμάτισε 3η στη δεύτερη κατηγορία, τέσσερις βαθμούς πίσω από τη 2η Ουέσκα (η οποία προβιβάστηκε απευθείας στην πρώτη κατηγορία), και έχασε την άνοδο στα μπαράζ, κινήθηκε νομικά διεκδικώντας ποσό 45 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της La Liga για τη σεζόν 2018 - 2019.

Το σκεπτικό της είναι το εξής: Αν ο αγώνας Ουέσκα - Ταραγόνα ήταν στημένος, θα έπρεπε να αφαιρεθούν 6 βαθμοί από την Ουέσκα κι έτσι η Σαραγόσα να τερματίσει 2η, να ανέβει στην πρώτη κατηγορία και να καρπωθεί το προαναφερθέν ποσό. Για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες μεγάλο δικηγορικό γραφείο, με τη Σαραγόσα να δηλώνει αποφασισμένη να αποζημιωθεί.

Στημένα, μαύρο χρήμα και ναρκωτικά

Οι αποκαλύψεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο Λόπεθ για τον επίμαχο αγώνα αποτελούν ένα μόνο κομμάτι του γενικότερου σκανδάλου που κλονίζει το ισπανικό ποδόσφαιρο, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και να αφορούν αγώνες τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης κατηγορίας. Γίνεται λόγος για ολόκληρο κύκλωμα, του οποίου «εγκέφαλος» φέρεται να είναι - και έχει ήδη συλληφθεί - ο Ισπανός πρώην ποδοσφαιριστής Ραούλ Μπράβο, με θητεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε Ολυμπιακό, Αρη και Βέροια.

Οι ισπανικές αρχές, μέσω της επιχείρησης «Οίκος» που πραγματοποίησαν για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων, έκαναν λόγο για ένα μεγάλο κύκλωμα όπου εκτός του στησίματος αγώνων και των κερδών που είχαν απ' αυτούς μέσω του στοιχήματος (νόμιμου και παράνομου), οι δουλειές επεκτείνονταν και στο εμπόριο ναρκωτικών. Από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, μάλιστα, προκύπτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις χειραγωγούσαν αγώνες ώστε να μπορέσουν να «ξεπλύνουν» λεφτά που έβγαζαν από τα ναρκωτικά. Οι εμπλεκόμενοι φέρεται να χρησιμοποίησαν τα κέρδη που αποκόμισαν από τη διακίνηση ναρκωτικών για χρηματισμό παικτών προκειμένου να στηθούν αγώνες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αλλά και για να στοιχηματίσουν νόμιμα τα παράνομα χρήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «El Mundo Deportivο», ήδη υπάρχουν ηχογραφήσεις με διαλόγους που αποδεικνύουν ότι υπήρχαν επτά παίκτες της Βαγιαδολίδ που είχαν εξαγοραστεί στην αναμέτρηση με τη Βαλένθια για την τελευταία αγωνιστική της La Liga την περασμένη σεζόν. Ο αγώνας εκείνος έληξε με νίκη 2-0 για τη Βαλένθια. Για να γίνει αντιληπτό τι διακυβεύεται οικονομικά, να σημειώσουμε ότι χάρη στη νίκη στο συγκεκριμένο ματς η Βαλένθια κατέλαβε την 4η θέση στην τελική βαθμολογία και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League της επόμενης περιόδου...

Οι αποκαλύψεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, και τυπικά τουλάχιστον η υπόθεση να πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια. Αρκετοί ειδικοί πάντως εκφράζουν φόβους σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί γι' αυτήν τη διαδικασία, επικαλούμενοι ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου πολλές αντίστοιχες υποθέσεις που έχουν ξεκινήσει παραμένουν στα συρτάρια.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ