Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους χώρους στο Θέαμα - Ακρόαμα»

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), όπου καταγγέλλει τη διοίκηση της ΠΟΘΑ που πιέζει για υπογραφή συμβάσεων με μειωμένες απαιτήσεις για τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η σύσκεψη των Σωματείων της Λυρικής Σκηνής, που κάλεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 6 Ιούνη. «Θέμα της συνάντησης η επιδίωξη υπογραφής ΣΣΕ υπό την καθοδήγηση της ΠΟΘΑ. Αυτή η προσπάθεια πήρε έναν επείγοντα χαρακτήρα γιατί, σύμφωνα με τη γνώμη τους, τώρα είναι ευνοϊκή η συγκυρία, πριν έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ (...). Είπαν ότι το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα συζητήσουμε, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι το ενιαίο μισθολόγιο.

Στο ΚΘΒΕ η κυβέρνηση, με συντεταγμένο τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη συνεργασία με την ΠΟΘΑ, αρνείται να υπογράψει την περσινή Σύμβαση στους Ηθοποιούς αν δεν μπει αστερίσκος που να επιτρέπει στη διοίκηση να υπερασπιστεί τα μνημόνια στο δικαστήριο που έκαναν οι εργαζόμενοι ενάντια στις μνημονιακές περικοπές».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει:

«Ο δρόμος της κατάκτησης των δικαιωμάτων μας περνά μέσα από την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν. Στον κλάδο μας δεν είμαστε στο μηδέν.

Η απεργία των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ για πάνω από ένα μήνα στρίμωξε την κυβέρνηση και δεν έχει κριθεί ακόμα. Παράλληλα, πυροδότησε και αλλού εξελίξεις.

Γι' αυτό η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου μετά από την πίεση αυτού του αγώνα, που έδωσαν ηθοποιοί και ΣΕΗ, υπέγραψε ΣΣΕ για τους Ηθοποιούς χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και αστερίσκους αποδοχής του ενιαίου μισθολογίου.

Είναι παράδειγμα για μας το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής που οργάνωσε μαζική κινητοποίηση με τη συμμετοχή του συνόλου της χορωδίας στον καλλιτεχνικό διευθυντή, ζητώντας να σταματήσει η εντατικοποίηση.

Καλούμε όλους, άσχετα από διαφωνίες ακόμα και αντιπαραθέσεις που είχαμε στο παρελθόν, να ενωθούμε σ' αυτόν τον δύσκολο δρόμο της διεκδίκησης αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό συνδικαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ