Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Λουτρό αίματος
  • Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν
  • Ανθρωποκυνηγητό των Αμερικανών και Βρετανών κομάντος στο Νότο προς αναζήτηση του Μπιν Λάντεν, που οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δε βρίσκεται πια σε έδαφος υπό τον έλεγχό τους
  • Η Κουντούζ εξακολουθεί να πολιορκείται

Από τις μάχες στην Κουντούζ

Associated Press

Από τις μάχες στην Κουντούζ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες από τα πεδία μαχών, κυρίως γύρω από την πόλη Κουντούζ που βρίσκεται εδώ και μέρες υπό πολιορκία από τους Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά και όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη νότια επαρχία Κανταχάρ, όπου μαίνεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπιν Λάντεν. Πιο συγκεκριμένες είναι οι πληροφορίες, που αφορούν στον αριθμό των νεκρών, αν και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά τους ανηλεείς και συνεχείς -μέρα και νύχτα- αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Κουντούζ, φερόμενο ως τελευταίο οχυρό των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα πακιστανικής εφημερίδας, που μετέφερε δηλώσεις ανώτερου στελέχους των Ταλιμπάν. Κατά τον στρατιωτικό διοικητή των Ταλιμπάν στην επαρχία, Μουλά Φαζίλ, 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τομέα της Κουντούζ το τελευταίο διήμερο, κι άλλοι 250 χάθηκαν το Σάββατο στην περιφέρεια του Χαναμπάντ, κοντά στην πόλη Κουντούζ.

Αλλοι 7 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους και στην πόλη Γκαρντέζ, του τομέα Σαμσάντ στην επαρχία Ναγκαχάρ, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ), που έχει την έδρα του στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει ότι όλοι οι νεκροί είναι άμαχοι, ενώ προξενεί απορία, γιατί τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έβαλλαν κατά της μεθοριακής πόλης -βρίσκεται μόλις 8 χλμ από α σύνορα με το Πακιστάν- αφού εκεί δε βρίσκονται ούτε Ταλιμπάν, ούτε αποθήκες, ούτε κάτι που να δικαιολογεί τους βομβαρδισμούς, παρά μόνο πρόσφυγες!

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου, των τεσσάρων δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων δύο του πρακτορείου «Reuters», που αγνοούνταν μετά από ενέδρα ενόπλων τη Δευτέρα, σε κομβόι αυτοκινήτων που κατευθυνόταν από την Τζαλαλαμπάντ προς την Καμπούλ.

Ανθρωποκυνηγητό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, η κατάσταση που επικρατεί στο Κανταχάρ είναι συγκεχυμένη, καθώς σύμφωνα με Δυτικούς δημοσιογράφους παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της πόλης φέρεται να είναι στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, οι Ταλιμπάν, δείχνουν να μην έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ ανακαλύφθηκαν και στρατόπεδα προσφύγων, που ήταν άγνωστα μέχρι χτες, ενώ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους. Εξάλλου, στην επαρχία Κανταχάρ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις προς αναζήτηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χτες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, επιβεβαιώθηκε το γεγονός του ανθρωποκυνηγητού του Μπιν Λάντεν, η οποία μάλιστα υποστήριξε ότι ο κλοιός γύρω από τον Νο1 καταζητούμενο σφίγγει, ενώ αποκάλυψε ότι «αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί κομάντος» βρίσκονται στο Νότο, και ότι «από την Παρασκευή ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Ωστόσο η Κλαρκ απέφυγε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα των «Sunday Times», που τόνιζε ότι σε έκταση 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει περιοριστεί ο Μπιν Λάντεν, για τον εντοπισμό του οποίου έχουν επιστρατευτεί αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις και ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η σύλληψή του, αλλά και του μουλά Ομάρ είναι πλέον θέμα χρόνου.

Η πολιορκούμενη Κουντούζ

Στο μεταξύ η Κουντούζ βρίσκεται ακόμη υπό πολιορκία. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, οι οποίες έχουν αποκλείσει τους Ταλιμπάν και πιέζουν ασφυκτικά για την παράδοση της πόλης, σταμάτησαν χτες τις χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκούν το Κουντούζ, πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μουλά Νταμπουλάχ, όπου σύμφωνα με τον Ντόστουμ συμφώνησε να συναντηθούν για να οριστικοποιηθούν οι όροι της παράδοσης. Η εξέλιξη αυτή είναι περίεργη και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, καθώς μέχρι χθες, οι Ταλιμπάν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράδοσης, όχι όμως στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, δηλαδή στις «μη Παστούν» μειονότητες, με τους οποίους αντιμάχονται. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η πακιστανική εφημερίδα «Dawn», επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Ταλιμπάν, οι μουλάδες επιθυμούν να παραδοθούν σε μία «ουδέτερη αφγανική αρχή» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης πως προβάλλουν όρους για την παράδοσή τους. Ζητούν αυτή να γίνει σε μία ουδέτερη αφγανική αρχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι ξένοι μαχητές, μεταξύ των οποίων οι Αραβες και Τσετσένοι μαχητές του Μπιν Λάντεν, να παραδοθούν στον ΟΗΕ για να επαναπατριστούν στις αντίστοιχες χώρες, τα βαρέα όπλα θα δοθούν στην ουδέτερη αρχή, και να παραχωρηθεί στους Ταλιμπάν, που θα αφοπλιστούν και θα γυρίσουν στις εστίες τους, ένα ασφαλές πέρασμα έξω από τη Κουντούζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ