Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πιέσεις στο Ιράν και διπλωματικές κινήσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

ΗΠΑ, μοναρχίες του Κόλπου και άλλοι σύμμαχοί τους που βλέπουν το Ιράν ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους, από γεωπολιτική άποψη, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συντηρούν συνεχώς το κλίμα έντασης που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο εδώ και ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Την Παρασκευή το πρωί, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, επικαλούμενος πόρισμα «ειδικών» από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη δική του χώρα, σε σχέση με τις δολιοφθορές που σημειώθηκαν σε τέσσερα δεξαμενόπλοια ανοικτά του λιμανιού Φουτζάιρα των ΗΑΕ στις 12 Μάη, επέρριψε την ευθύνη «σε κρατικό παράγοντα», αποφεύγοντας να κατονομάσει το Ιράν ως υπεύθυνο. Πρόσθεσε πως τις δολιοφθορές στα σκάφη τις πραγματοποίησαν με νάρκες τύπου «Limpet» δύτες που πλησίασαν τα πλοία επιβαίνοντας σε ταχύπλοα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τη χώρα του «το Ιράν φέρει στους ώμους του την ευθύνη των επιθέσεων».

Δεν παρουσίασε συγκεκριμένα τεκμήρια πέρα από την «έκθεση» των «ειδικών». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα» προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, εξεδόθη κοινή ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία, στην οποία αναφερόταν: «Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και περίπλοκης επιχείρησης που διεξήχθη από έναν παράγοντα με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, πιθανότατα κρατικό».

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση προβλήθηκε άμεσα από δυτικά και αραβικά δίκτυα στοχοποιώντας, εμμέσως πλην σαφώς, το Ιράν, το οποίο πολύ πριν από τη διεξαγωγή της «έρευνας» είχαν κατηγορήσει ευθέως ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει και τη στρατιωτική πίεση αλλά δηλώνει και «ανοιχτή» σε διάλογο.

Το Ιράν, πάντως, απορρίπτει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση της «δολιοφθοράς», έχει απαιτήσει από την πρώτη στιγμή τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, ενώ εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα των ΗΠΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Τεχεράνη σε συντονισμό με Γαλλία και Βρετανία, που θέλουν προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλίων να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ. Επίσης και η Ιαπωνία θέλει να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» και ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, προγραμματίζει να μεταβεί στο Ιράν στις 12 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ