Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προετοιμάζεται η νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε στην Ισπανία ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Σάντσεθ, μετά την ολοκλήρωση αυτήν τη βδομάδα των συναντήσεων με τα κυριότερα κόμματα που έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή μετά τις εκλογές της 28ης Απρίλη και με τον βασιλιά Φίλιππο (που με βάση το αναχρονιστικό Σύνταγμα της Ισπανίας είναι ο αρχηγός του κράτους). Οπως όλα δείχνουν όμως, και μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, θα χρειαστεί στήριξη για να πάρει έστω σχετική πλειοψηφία. Το πιθανότερο είναι να μη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 176 ψήφους από τις 350 του Κοινοβουλίου με την πρώτη ψηφοφορία, και να χρειαστεί δεύτερη.

Οι Σοσιαλιστές έχουν 28,68% και 123 έδρες, το νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα - κάτω από το βάρος σκανδάλων με μίζες στελεχών του - υποχώρησε στο 16,70% και στις 66 έδρες και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες, ενώ η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας «Ουνίδας Ποδέμος», των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), είναι σε πτώση, με 11,95% και 35 έδρες, και μαζί με το όμορο «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας (με 2,36% και 7 έδρες) φτάνουν τις 42. Το ακροδεξιό «Vox» έχει 24 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας 15, το «Μαζί για την Καταλονία» 7, και διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά κ.α. 16 έδρες.

Οι «Ποδέμος» παζαρεύουν τη στήριξή τους (την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση Σάντσεθ - Ιγκλέσιας), ωστόσο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τοπικών, όπου υπέστησαν σημαντικές απώλειες (10,05% και μείον 1 εκατομμύριο ψήφους), έχουν χάσει τη δυνατότητα να θέτουν όρους. Επίσης, ο ηγέτης των «Πολιτών» Αλμπερτ Ριβέρα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη σε μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών με «Ποδέμος» και διάφορα εθνικιστικά κόμματα και ότι «θα είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση». Οσο για το ακροδεξιό «Vox», δηλώνει ότι θα είναι αντιπολίτευση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας για τα ψίχουλα που έδωσε ο Σάντσεθ, προμηνύει συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας προς όφελος του ισπανικού κεφαλαίου, που πιέζει για «σταθερότητα» προκειμένου να μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ