Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προσηλωμένη στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» απέναντι στη Ρωσία

Με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συναντήθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος στις Βρυξέλλες

ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πιο αποφασιστική εμπλοκή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την παρεμπόδιση της «ρωσικής επιθετικότητας» σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία ζήτησε κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του χτες και προχτές στις Βρυξέλλες ο νεοεκλεγείς Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει «στον δρόμο της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» στο εσωτερικό της χώρας και για την «ασφάλειά» της.

Κατά την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο Ζελένσκι σημείωσε πως «οι συνομιλίες μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα ξεκινήσουν με ένα ερώτημα: Πώς θα ασκήσουμε από κοινού πιέσεις στον επιτιθέμενο; Πώς θα τον αναγκάσουμε στην ειρήνη; Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα βρούμε μια λύση».

Ο Ζελένσκι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ετοιμότητα «να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τη Ρωσία και να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά αρχικά πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε πιο ισχυροί από οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άποψη». Παράλληλα, επισήμανε ότι θέλει να δώσει «μια νέα ώθηση στη συμμετοχή της Ουκρανίας στη Συμμαχία, επειδή η ρωσική επιθετικότητα παραμένει πρόκληση». Επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας για να γίνει η χώρα «πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ για «την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Ουκρανία λαμβάνει από τη Συμμαχία και ορισμένα μέλη της» στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Επανέλαβε πως στη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας η ουκρανική πλευρά θα έκανε «κάποιες προτάσεις» με στόχο «να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων και να διευθετηθούν πολλά σημεία».

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε χτες το θάνατο τριών στρατιωτών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ντονμπάς καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ