Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Αμερικανικές πιέσεις και κινεζική ανησυχία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Μαστίγιο και καρότο» έβγαλε χτες ταυτόχρονα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν, λέγοντας μεν ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, δίχως δε να αποκλείει το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν.

«Το Ιράν είχε μια εξαιρετικά εχθρική στάση όταν ανέλαβα την Προεδρία», είπε στο βρετανικό δίκτυο ITV. «Ηταν το νούμερο ένα τρομοκρατικό κράτος παγκοσμίως εκείνη την εποχή, και πιθανόν και σήμερα», συνέχισε. Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Ροχανί, ο Τραμπ απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι θα προτιμούσε να μιλήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, λόγω των πιέσεων και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία και στην Κίνα. Ο Πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας χτες σε ρωσικά ΜΜΕ χαρακτήρισε την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό «ιδιαίτερα ανησυχητική», καλώντας όλα τα μέρη «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Πρόσθεσε πως Πεκίνο και Μόσχα «ελπίζουν ότι όλα τα μέρη θα παραμείνουν ψύχραιμα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα εντείνουν το διάλογο και τις διαβουλεύσεις και θα χαμηλώσουν τη θερμοκρασία της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης». Δεν έκρυψε τέλος την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον των χωρών και των εταιρειών που εισάγουν ιρανικό αργό πετρέλαιο και έτσι παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ